ANNONSSAMARBETE MED HEMKÖP

Stjärnkockens 3 godaste rätter i säsong

Mathias Dahlgren är stjärnkocken som inte vill att vi ska krångla till det i onödan. Han tipsar om hur vi lagar snabba rätter som fungerar lika bra till vardags, fest eller som utflyktsmat i sommar.

För Mathias Dahlgren har det alltid varit självklart att laga mat som smakar så gott som möjligt, och enligt honom handlar det oftast om att sätta fokus på en tydlig stjärningrediens. Enklaste sättet att lyckas är att använda en råvara som är i säsong just nu – det smakar alltid bäst.

– Jag tycker om att äta i säsong, och särskilt sånt jag verkligen gillar. När det är kantarellsäsong kan jag äta kantarell flera gånger i veckan, jag behöver inget mer än det. Det är gott! Och enkelt.

mathias

Stjärnkocken Mathias Dahlgren tipsar om hur vi lagar mat i säsong för att alltid lyckas med matlagningen.

Ingredienserna som förtjänar lite extra omtanke just nu i vår är enligt Mathias primörerna.

– Nästan alla primörer borde få stå själva på tallriken. Men nu till våren absolut sparris, rödbeta och färskpotatis. De behöver inte mycket mer än lite smör och salt. Och morot! När man har ätit trött vinter-morot blir ju primören något helt annat.

Förutom primörer tipsar Mathias om vilka ingredienser man alltid ska se till att ha hemma för att skapa snabba vardagsrätter.

— De flesta matlagare kan göra bra grejer av bara potatis och lök. Potatis spelade första fiolen när jag växte upp, men har ansetts tråkig sedan dess. Men nu är potatisen intressant igen. Man kan göra så mycket bra saker med potatis och det behöver inte vara krångligt. Potatismos med en klick smör och salt till ugnsbakad fisk är jätteenkelt och jättegott.

Mathias 3 snabba rätter till vardags, fest eller utflykten

De här tre rätterna går snabbt att laga, smakar ljuvligt och lyfts av ingredienser som är i säsong just nu.

spets

När Mathias Dahlgren lagar spetskål lyfter han den milda smaken med tillbehör som ger sälta och syra.

Rostad spetskål med getost och bacon

Nu är spetskålen i säsong och smakar som godast! Med den här rätten får kålen stå i centrum med hjälp av krispigt bacon och syrlig getost.

Tid: 40 min

Ingredienser för 4 pers

2 st spetskål

1 msk olivolja

1 paket bacon

1 dl vatten

1 msk kycklingfond

50 g smör

0.25 dl vispgrädde

100 g fransk getost (den vita kanten bortskuren)

1 knippe färsk ramslök, strimlad

1 msk olja till stekning

0.33 dl hackad persilja

0.33 dl hackad dragon

0.33 dl hackad gräslök

1 st ekologisk citron, rivet skal från

1 nypa salt

1 nypa svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Skölj och ansa spetskålen och skär den i klyftor, lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen tills kålen börjar få färg, och känns klar om du sticker den med en gaffel. Ta ut kålen och låt vila.

2. Stek baconet frasigt på en plåt i ugnen. Låt svalna något.

3. Värm vatten och kycklingfond i en kastrull. Vispa samman med smör, grädde och getost till en slät krämig sås. Häll getostsåsen jämnt över de bakade kålklyftorna.

4. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek hastigt ramslöken i pannan. Arrangera kålklyftor, bacon och ramslök på 4 tallrikar. Toppa med färska örter och riv över citronskal.

Tips! Hittar du ingen ramslök så går det lika fint med gräslök.

tonfisk

Nu är rädisor i säsong och de passar perfekt tillsammans med en krämig tonfisksallad.

Tonfisksallad med ris

En sallad som funkar lite bra som snabb lunch eller middag, som att ta med på sommarens picknicks.

40 min

Ingredienser för 4 portioner

2 burkar tonfisk i olja à 170 g

400 g kokt ris, kallt och väl avrunnet

4 st hårdkokta ägg, hackade

2 dl frysta gröna ärtor, tinade

1 burk majs, 150 g

2 st salladslökar, strimlade

150 g äkta majonnäs

3 tsk tabasco (grön eller röd)

1 st ekologisk citron, saften från

4 msk gräslök, finhackad

1 knippe rädisor, sköljda

1 st baguette

1 nypa salt

1 nypa svartpeppar

Gör så här:

1. Häll av oljan från tonfisken.

2. Blanda tonfisk, ris, ägg, ärtor, majs och salladslök med majonnäs i en stor skål. Smaka av med tabasco, citronjuice, salt och svartpeppar.

3. Lägg upp på fyra tallrikar. Strö över gräslök och servera med rädisor och baguette.

yoghurt

Svenska färska bär är det godaste som finns! Låt de få glänsa i den här enkla men välsmakande desserten.

Grekisk yoghurt med färska bär och honung

Varför krångla till det? Det här är den ultimata efterrätten om du vill ha något snabbt, nyttigt och väldigt gott! Satsa på bär som är i säsong just nu.

5 min

Ingredienser för 4 portioner

800 g grekisk yoghurt 10%

400 g färska bär

1 st ekologisk citron, tvättad

4 msk flytande honung

1 nypa flingsalt

Gör så här:

1. Stryk ut yoghurten på fyra flata tallrikar.

2. Rensa bären och fördela dem över yoghurten.

3. Ringla över honungen. Riv över citronskal och toppa med lite flingsalt.

Läs mer om Mathias Dahlgren här