Superknepet! Så steker du perfekta ägg varje gång

Så här steker du perfekta ägg – varje gång.

Det finns inget lika gott som perfekt stekta ägg – och det finns inget värre än när man misslyckas med någon som SKA vara så enkelt. Med vårt grymma knep med ångstekning av ägget får du en garanti för perfekta ägg, varje gång.

Så blir ägget perfekt stekt

Det finns inget mer frustrerande än när man står vid stekpannan en helgmorgon och ska göra det perfekta ägget – också går äggulan sönder när man ska vända det. Gulan rinner ut över hela stekpannan och blir omedelbart överstekt, torrt och tråkigt. Den krämiga skimmern och glädjen av att bryta äggulan med sin gaffel försvinner alltså ut i sanden och morgonhumöret går från fågelkvitter till regnoväder.

Men det finns en teknik som garanterar krämiga gulor och som nästan inte kräver något extra arbete från din sida: ångstek ägget. Du får samma vackra gula som i ett ägg du stekt sunny side up men behöver inte oroa dig för en hård, överstekt och bränd botten på ägget, samtidigt som gulan faktiskt blir tillagad som vid ett ägg du vänt bara några minuter.

Så här ångsteker du äggen till perfektion – varje gång

Smält smör i en stekpanna som du har ett lock till. Vår keramiska multistekpanna gör jobbet helt perfekt.

Keramisk multistekpanna.

Keramisk multistekpanna.

När smöret smält knäcker du i dina ägg precis som vanligt och låter de börja stekas. Så fort äggen går att lossa från botten av pannan – initialt kanske de fastnar något – och äggvitan börjat få en fast form häller du i lite vatten i pannan och täcker med lock. Ställ tillbaka stekpannan på spisen och se hur den fylls med ånga. Ångan tillagar äggulan uppifrån samtidigt som äggvitan steks underifrån. Sänk värmen till låg – det kommer gå undan att tillaga äggen på detta vis. På bara någon minut kommer du se hur ett nästan vitt hölje lägger sig över äggulan – det betyder att ägget är perfekt krämigt. Vill du ha en något lösare äggula kan du ta av ägget från plattan så fort det vita höljet börjar täcka kanterna av äggulan.

Njut av perfekt stekta ägg – varje gång du steker ägg.

Foto: Unsplash

Mer recept och inspiration hos allas.se: