ANNONSSAMARBETE MED HEMKÖP

Vardagsmat från hela världen – 5 recept som lyfter middagen

Att vara kreativ när det kommer till vad vi ska äta till vardags är ingen lätt uppgift, och många av oss avviker sällan från den redan inrotade repertoaren med rätter. Det här vill matinspiratören Zeina Mourtada ändra på – genom att öppna dörren till nya matvärldar.

Vi svenskar älskar att upptäcka nya matkulturer, både när vi reser och går ut och äter – men när vi ska laga goda och enkla vardagsrätter hemma glömmer vi ofta bort andra kulturers kök. I stället för att fastna i de ”gamla vanliga” vardagsrätterna tipsar Zeina Mourtada om att våga ta ut svängarna lite.

– Testa något nytt varje vecka och inkludera barnen. Kör ”Ska vi resa någonstans?!” med barnen en dag i veckan. Man kan resa till Indien, Mexiko, Peru eller vart man vill. Ta in nya kryddor, testa ett nytt slags bröd till maten och byt ut potatisen mot persiskt ris, tipsar Zeina Mourtada.

Zeina brinner för att vidga våra vyer när det kommer till vardagsmaten och vill att vi ska lägga lite mer tanke kring vad vi äter i veckorna. Genom sina recept vill Zeina uppmärksamma oss på att till exempel persisk kebab inte tar längre tid att laga än köttbullar – barnen kommer älska det och råvarorna är inte krångligare att hitta.

– Med min mat ska man känna att ”det fixar jag” och ”det låter gott”. Jag vill också inkludera alla genom att visa att man kan byta ut ingredienser och råvaror. Framför allt vill jag inspirera folk till att laga mat från hela världen och visa att det är lika enkelt som vilken annan vardagsmat som helst.

Förnya vardagsmaten – Zeina Mourtadas 5 favoritrecept från världens kök

Tillsammans med Hemköp har Zeina Mourtada tagit fram enkla och prisvärda recept som finns helt köpklara på Hemköp.se. Med ett enda klick så har du handlat allt du behöver till kvällens middag – bara att hämta i butik eller välja hemkörning. Enklare än så blir det faktiskt inte!

Pakistansk kyckling med garam masala

Kyckling Karahi är en perfekt vardagsgryta – djupa smaker och enkel tillagning. Koka ris eller matvete till och maten är klar!

Tid: 30 min Port: 4

Ingredienser:

· 500 g kycklingfilé

· 400 g tomat

· 0.5 dl olja

· 1 st rödlök

· 1.5 st chili

· 2 msk ingefära

· 3 st vitlöksklyfta

· 1 tsk garam masala

· 1.5 tsk paprikapulver

· 1 tsk spiskummin

· 0.5 tsk gurkmeja

· 1 nypa salt

· 1 nypa peppar

· 1 kruka koriander

Till servering:

· 4 port jasminris

Gör såhär:

1. Tärna kycklingen i 2x2 cm stora bitar.

2. Hetta upp oljan och stek löken tills den får lite färg. Tillsätt chili, ingefära och vitlök, stek lite till. Vänd i kycklingen och stek tills kycklingen blir vit. Vänd i tomatpuré och alla kryddor och fortsätt stek en stund.

3. Tillsätt tomatkross, rör om och låt sedan grytan puttra under lock i ca 20 min. Späd med lite vatten om den känns torr. Smaka av med salt och peppar.

4. Vänd i grovhackad koriander och servera grytan med ris.

Libanesisk potatis i ugnen

Batata Harra är ett perfekt tillbehör till allting grillat, och sköter sig själv i ugnen medan du pillar med resten av middagen.

Tid: 40 min Port: 4

Ingredienser:

· 1 kg fast potatis, mellanstora, med skalen kvar

· 4 st hackade vitlöksklyftor

· 2.5 st färska hackade chili (justera hetta efter smak)

· 1 kruka färsk koriander (ca 1 dl hackad)

· 1 st citron

· 1 nypa salt

· 1 nypa peppar

· 1 msk neutral olja till stekning (tex rapsolja)

Gör så här:

1. Dela potatisarna i halvor. Lägg dem i en gryta, täck med vatten, tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Låt koka tills de mjuknar, ca 10-12 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ca 10 minuter. De ska torka helt, så de blir krispiga och goda.

2. Värm ugnen till 225°C.

3. Hetta upp olja i en stekpanna, fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Vänd i potatisen och blanda.

4. Lägg potatisarna i en rymlig ugnsform. Pressa juiceen från citronen över potatisarna, krydda med salt och peppar. Ringla lite olja över och blanda allting. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15 min.

Persisk kebab

Tid: 30 min Port: 4

Ingredienser:

· 500 g färs (går även bra med med formbar vegofärs)

· 1 st riven gul lök

· 1 st riven vitlöksklyfta (kan uteslutas)

· 1 tsk gurkmeja

· 1 nypa salt

· 1 nypa svartpeppar

· 150 g körsbärstomater

· 1 msk rapsolja

· 1 påse sivri grön paprika

Yoghurtsås:

· 2 dl yoghurt

· 1 msk olivolja

· 1 nypa salt

· 1 nypa svartpeppar

· 4 port ris

· 1 st citron

· 1 st tunt skivad gul lök

· 1 tsk sumak

Gör så här:

1. Blanda färsen med riven lök, vitlök, gurkmeja, salt och peppar.

2. Lägg färsen i stekpannan och platta ut den jämnt till en stor kaka. Stek på hög värme i ca 3-4 min.

3. Vänd hela den platta kebaben och skär den i lagom bitar medan den ligger i pannan. Stek ca 4-6 min till.

4. I en annan stekpanna steker du snabbt tomat och sivri. Toppa kebaben med grönsakerna och krydda med lite sumak. Servera med ris, yoghurt, lök och grillad citron.

Lax med grekiska smaker

Allt-i-ett-middag där potatisen och laxen blir klara samtidigt, och du kan ägna dagens stressigaste halvtimme åt att gå ner i varv.

Tid: 30 min Port: 4

Ingredienser:

· 500 g lax i 4 portionsbitar

· 600 g skivad färsk- eller delikatesspotatis

· 150 g körsbärstomater

· 2 st skivade rödlökar

· 1 st skivad röd paprika

· 2 st skivade vitlöksklyftor

· 1 dl oliver

· 1 st citron, juice från

· 2 tsk torkad oregano

· 2 tsk chili- eller paprikapulver

· 3.5 msk olivolja

· 1 nypa salt

· 1 nypa svartpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°C.

2. Förkoka potatisarna i ca 4 min och häll av vattnet.

3. Lägg laxen i en ugnsform och lägg alla grönsaker runt om. Pressa citron över. Krydda med oregano, paprikapulver, salt och peppar. Avsluta med att ringla olivolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min.

Amerikansk macka med het tonfiskröra

Spicy Tuna till middag? Absolut! Den här enkla favoriten har fått lite hetare fyllning, men det anpassar du som du vill.

Tid: 10 min Port: 4

Ingredienser:

· 4 skivor rostbröd

· 1 msk smör till stekning

· 4 bladsallad

Tonfiskröra:

· 2 burk tonfisk i vatten

· 1 dl majonnäs

· 1 dl crème fraiche

· 2 tsk dijonsenap

· 0.5 st finhackad rödlök

· 2 stjälkar tunnstrimlad selleri

· 1 nypa salt

· 1 nypa svartpeppar

Topping:

· 0.5 ask finhackad gräslök

· 2 msk rostad lök

· 1 msk srirachamajonnäs

Gör så här:

1. Stek brödskivorna gyllene i smör på båda sidor.

2. Häll vattnet av tonfisken och finfördela den med en gaffel.

3. Rör ihop alla ingredienser till tonfiskröran och smaka av med salt och peppar.

4. Lägg salladsblad på bröden och fördela tonfiskröran ovanpå.

5. Toppa med gräslök, rostad lök och srirachamajonnäs.

Turkisk baklava med pistage

Dessa ljuvligheter svänger du enkelt ihop på en dryg halvtimme, med hjälp av färdig filodeg och lagom mycket smör.

Tid: 40 min Port: 8

Fyllning:

· 175 g smör (rumstemperatur)

· 1 msk kanel

· 2 tsk majsstärkelse

· 1.5 dl socker

Pensling:

· 1 st ägg

· 1 msk pärlsocker

Topping:

· 8 tsk vit sirap

· 1 msk pistagenötter

Deg:

· 1 pk filodeg

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°C.

2. Rör ihop smör, kanel, majsstärkelse och socker till en smet.

3. Bred fyllningen tunt över ett filodegsblad i sänder. Rulla sedan ihop den som en tunn kanelbullelängd. Snurra ihop till en snäcka och lägg i en bullform.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

5. Grädda frasiga mitt i ugnen i ca 13-15 min. Det kommer att rinna ut lite smör i formarna. Ta ut plåten från ugnen, ringla lite sirap över, strö på hackade pistagenötter. Låt bullarna svalna och suga åt sig smöret och sirapen en stund i rumstemperatur.