Varför har man ättika i kolakoket?

Foto: Shutterstock/TT
Ättika i kola låter ju märkligt – varför vill man ha något så bittert i det söta? Och hur gör man egentligen död knäck?

Kan man koka kola utan ättika?

Fråga: Jag har ett par frågor inför julens knäck- och kolakok. Varför har man ättiksprit i smeten? Ibland glömmer jag att ta med det och jag märker ingen skillnad. Dessutom: Hur gör man "död knäck"? Så kallade min mamma den kola eller knäck som inte blev hård eller seg, utan spröd och lättuggad.

Ättiksprit tillsätter man mot slutet av kokningen för att förhindra att massan sockrar sig. Man ska inte heller röra för mycket i massan, då kan den också sockra sig.

Detta betyder att kolan blivit sockrad

Så får du perfekt vispad grädde – helt utan stänk

Sockrad innebär att kolan blir grynig och kornig – inte en konsistens man direkt tänker på när man tänker på klassisk kola på julen. Problemet är vanligt, och förutom att du kan använda dig av ättiksprit så kan du testa att tillsätta glykos eller honung. Glykos finns att köpa i de flesta matvarubutiker.

Vad är "död knäck"?

Begreppet "död knäck" hade vi inte hört talas om innan, men baserat på beskrivningen ovan låter det som knäck där man tillsatt bakpulver under kokningen. Bakpulvret gör nämligen knäcken spröd och porös. Vill du ha den spröd, tillsätt 1/2 kryddmått bakpulver till en knäcksats på 2 deciliter vispgrädde, 2 deciliter sirap, 2 deciliter socker och 3/4 deciliter hackad sötmandel. Då kommer knäcken bli som du beskriver – nämligen spröd och lättuggad. Begreppet "död knäck" tar vi med oss i framtiden!

Mer recept och inspiration hos allas.se: