Annons
Annons


Mat och tradition på Skånska julmarknader


Det dignar av pyssel och pynt, julklappar och lokalproducerade godsaker på Skånes drygt 100 julmarknader. Till helgen drar det igång på allvar, så det är bara att välja och vraka för att maximera julstämningen. Här kommer några tips ur den digra floran:

Annons

Jul på Högestad, 16-24 november

20-årsjubileum! Kom och upplev julen på Högestad med duktiga hantverkare och en spännande mångfald av hantverksprodukter. 17 km nordöst Ystad, mot Tomelilla.

Gilla Allas.se på Facebook

Skånejul 21-24 november

Upplev en äkta skånsk julmässa med massor av hantverk och hemslöjd av bästa kvalitet, hemlagat godis, julkorv, keramik och hembakat bröd. För att nämna något… Här finns upplevelser och smaker för hela familjen! Hässleholmsgården, Hässleholm.

Julmarknad på Katrinetorp 5-8 december

Traditionsenlig julmarknad med konsthantverk, mat, blommor, sång och musik. Malmö.

Julmarknad i Tykarpsgrottan 6-8 december

Upplev en fantastisk och ovanlig julmarknad 12 meter under jord. Bland pelarsalar och underjordiska gångar finner ni utställarna. Gedigna produkter i en magisk miljö skapar en fantastisk och oförglömlig julmarknad både under och ovan jord! Tykarp vid Ignaberga.

Jul på Fredriksdal 6-8 december

För många har Jul på Fredriksdal blivit en mysig tradition där man vandrar runt bland hus och gårdar på gångar upplysta av tusentals marschaller. Sätt fart på julstämningen redan i början på december. Ta tillfället i akt att handla de första julklapparna på den äkta gammaldags julmarknaden. Jul på Fredriksdal bjuder på möjligheter att handla godsaker till julbordet, lämna barnens önskelistor till tomten, julpyssla, lyssna på julmusik, dansa runt granen, uppleva gammalt hantverk och se årets Lucia. Helsingborg.

Fogdaröds julmarknad 6-8 december

Marknaden är uppdelad på flera olika hus, men inom samma område. Mat finns i Stallet. Hantverk finns i stora julmarknadshuset, Hönshuset, Växthuset och Logen. Här kan du köpa halmslöjd, marsipan, skinn, stickat, tomtar, träslöjd, dörrkransar, ljust med mera. Ett julsmyckat växthus och konstutställning på Gästgårdens andra våning. Höör.

Julmarknad på Övedskloster 14-15 december

För andra året arrangeras en unik julmarknad på Övedskloster med särkilt fokus på mat och hantverk från trakten. Strax intill slottet finns ett gammalt kostall från 1800-talet med en härlig, rustik atmosfär. Här har julmarknaden ha sitt hjärta. Men julmarknaden breder även ut sig över hela den gamla gården, borggården och parken. Julmarknadens huvudattraktion är naturligtvis alla utställare som visar upp sina fina produkter. Men besökarna möts även av luciatåg, häst och vagn, julkör, lantbruksdjur, korvgrillning, dockteater med mera. Och så förstås julgranar, marschaller, facklor, granris, lussekatter och glögg. Sammantaget blir det en härlig, gammaldags julstämning. NV om Sjöbo.

Julmarknad på Kulturen i Lund 30 november -1 december

Den första advent varje år, samt dagen före, är det dags för Kulturens populära Julstök. Hela museet präglas då av en genuin julstämning med plats för såväl gamla som nya traditioner. I husen sprakar eldar i spisarna och julborden står dukade. Här finns duktiga hantverkare, en marknadsgata, musik och en rad andra aktiviteter. När skymningen faller tänds hundratals ljus i parken och skapar en magisk julstämning.

Thomanders Jul 2013 30 nov-1 dec, 7-8 dec, 14-15 dec och 21-22 dec

Under de fyra adventhelgerna pågår Thomanders Jul i centrala Lund. Temat är, som i fjol, en gammaldags jul som på Thomanders tid. Det blir hästdroskor, utomhusteater, julbodar, tomtar, musikkårer, positivhalare, sångkörer och mycket annat – allt med en omisskännlig fläkt av lundensiskt 1800-tal.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…