Annons
Annons


Maten som bakterieexperten aldrig skulle köpa i affären

Antibiotikaresistenta bakterier ökar i antal när uppfödare matar djur med stora mängder antibiotika. Bakterieexperten har avslöjat vad han väljer och vad han undviker i mataffären.


När djur föds upp tätt intill varandra sprids infektioner, vilket i många länder bekämpas med stora mängder antibiotika. Antibiotikaresistenta bakterier blir därför fler och kan endast stoppas med hårda regler inom vården och genom att de svenska reglerna för djurhållning införs i alla länder, förklarar Björn Olsen, professor i infektionsmedicin för tidningen Land.

Annons

– Det är som en naturlag. Det är samma sak som när man packar ihop människor i ett flyktingläger, det är infektionerna som dödar, säger Björn Olsen till tidningen.

Gilla Allas.se på Facebook

Enligt Björn Olsen är det Spanien, Ungern och Italien som är värst inom EU, men det finns flera andra länder runtom i världen som använder stora mängder antibiotika.

– I USA ger man det i fodret och det är lika jäkla illa i Sydostasien. Där odlar man hajmal, pangasiusfisk, som hålls så tätt att de måste vräka i 20-25 sorters antibiotika i vattnet för att de inte ska dö, säger Björn Olsen till Land.

Hajmal säljs under namnet pangasius i Sverige. Björn Olsen berättar för tidningen att han endast köper svensk kyckling samt lamm och nötkött som kommer från djur som fått gå ute på bete.

Ju mer och ju starkare antibiotika djuren får – desto farligare bakterier odlas, menar experten. De antibiotikaresistenta bakterierna blir nämligen kraftfullare generation efter generation.

– Det som händer nu varnade man för då, för 20-25 år sedan. Omkring 2050 tror man att 10 miljoner om året kommer att dö av de här bakterierna, säger Björn Olsen till tidningen.

Av Nanna Von Knorring/Må Bra
Foto: Shutterstock
Källa: Land.se

Läs också: 6 livsmedel du aldrig bör äta

Råa ägg i skål.

Risken att bli sjuk är extra hög för vissa livsmedel.

LÄS OCKSÅ


(51)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…