Annons
Annons


Matexperten: 6 livsmedel du ALDRIG bör äta!

Vissa matvaror innebär en högre smittorisk än andra. Här är 6 livsmedel du inte bör äta om du vill undvika matförgiftning.


Råa ägg i skål.

Risken att bli sjuk är extra hög för vissa livsmedel.

Den amerikanske advokaten och livsmedelsexperten Bill Marler har i över 20 år fördjupat sig i rättsfall som rör matförgiftning.

Hans erfarenheter har lärt honom vilka matvaror som alltid bör undvikas för att slippa smittorisk, skriver den amerikanska webbsajten Business Insider. Själv vägrar Bill Marler äta 6 livsmedel.

Annons

Här är 6 livsmedel som experten avråder från:

1. Ej färdiglagat kött
Bill Marler säger att han själv aldrig beställer kött råare än medium-well. Enligt honom behöver kött stekas i minst 70 grader för att döda kolibakterier och bakterier som kan orsaka salmonella.

2. Okokta ägg
För alla som minns salmonellaepidemierna på 1980- och 90-talet känns detta säkert självklart, menar Bill Marler. Även om risken att bli sjuk av råa ägg är betydligt lägre i dag är det ändå inte värt att chansa, resonerar han. Branschorganisationen Svenska Ägg understryker dock att det alltid är säkert att äta svenska ägg.

Läs också: 6 saker du kan använda äggskal till!

3. Råa ostron
”Jag har sett fler matförgiftningar orsakade av råa ostron de senaste fem åren än vad jag har sett på 20 år”, poängterar Bill Marler. Den globala uppvärmningen tros vara anledningen. När vattnet värms upp skapar det mikrobiell tillväxt som hamnar i de råa ostronen, som vi människor sedan stoppar i oss.

4. Förtvättad frukt och grönsaker
Det är visserligen bekvämt att köpa färdigskurna och förtvättade sallader. Men Bill Marler menar att eftersom flera händer har hanterat och bearbetat varorna innebär det högre risker för sjukdomssmitta.

5. Råa groddar
Under de senaste decennierna har det förekommit mer än 30 bakterieutbrott, främst gällande salmonella och kolibakterier, som spårats till groddar. Av detta skäl äter Bill Marler aldrig dessa produkter över huvud taget.

6. Opastöriserade drycker
Det har blivit en växande trend att dricka opöstariserade produkter som mjölk och juice, med motiveringen att näringsvärdet skulle vara högre. Enligt Bill Marler är pastörisering dock inte farligt, vilket däremot råa drycker kan vara. Genom att skippa säkerhetsprocessen som pastöriseringen innebär ökar risken att smittas av både bakterier, virus och parasiter.

Läs också: Dessa bekämpningsmedel får du i dig när du äter!

Av Margaretha Malmgren
Källa: Business Insider

LÄS OCKSÅ


(56)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…