Annons
Annons


Mattrender just nu i fem citymetropoler!

När vi reser till storstäder är det andra saker än sol och bad som lockar. Nyligen frågade Ving sina city-korrespondenter om vilka mat- eller dryckestrender de kan se i sina respektive städer just nu. I New York finns en otippad kombination av kyckling och våfflor, i Barcelona är det cava som gäller och i Berlin gastropubar.


El-Xampanyet

Cavabaren El Xampanyet i Barcelona. Foto: Liz Lindvall.

Läs också: De största trenderna inom matlagning

BERLIN
Annamaria Olsson rapporterar

Gastropub-trenden håller på att erövra Berlin med full storm och inspiration kommer inte sällan från andra metropoler som London och New York. På plats blandar man sig sedan med den typiska arty berlinska do-it-yourself-estetiken. Rustika inredningar, smart och reducerad meny full med härligt uppdaterad ”onyttig” pubmat som smarriga bifftartarer, tryffelpommes, öl från mikrobryggerier och smarta ekologiska viner. Ett av de senaste tillskotten är snygga gastropuben Industry Standard som öppnade i januari 2015. Tack vare Kreuzköllns nyfikna foodies och hipsterfolk har det varit nästintill fullbokat sedan dess. På Industry Standard är inriktningen medelhavsinspirerad gastromat medan en annan ny favorit.
MJ’s Foodshop (bara längre bort på samma gata faktiskt) förkovrar sig i mer amerikanska typer av comfort food. Här serveras fantastiska Macaroni & Cheese, ostiga tortillas och härliga mackor. Perfekt som start både på en lång kväll eller dagen efter.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

BARCELONA
Liz Lindvall rapporterar

Nämn Spanien och de flesta tänker på sangria och cerveza. Men det är cava som är den katalanska huvudstadens dryck nummer ett. Absolut ingenting hindrar barcelonaborna från att korka upp en flaska bubbel en helt vanlig tisdag till lunch, och nu händer det oftare än någonsin.
Cava har alltid varit inne i Barcelona, men numera är stadens cavabarer fyllda till bredden av glada människor som vill partaja med stil. Kanske för att den festliga drycken är lika bubblande som Barcelona och går väl ihop med alla smaker som en tapasbar har att erbjuda. Eller kanske för att det är alldeles i närheten, på kullarna utanför den spanska metropolen, i vinområdet Penedès, som 90 procent av Spaniens cava produceras. Är du på väg till soliga Barcelona, missa inte att sippa på denna ljuvliga dryck på någon cool bar eller skön takterrass. Jag har två favoriter:
El Xampanyet
Barcelonas anrikaste cavabar ligger på samma gata som Picassomuseet i den gamla stadsdelen El Born och serverar bubblande god cava tillsammans med utsökt lufttorkad skinka. Dessutom har stället vackert kaklade väggar, som är vanligt på restaurangerna i södra Spanien, och jättetrevlig personal. Ett perfekt ställe att börja en gourmettur på.
360º Terrace
Det kryllar av fina takbarer i Barcelona. Men hotell Barcelós terrass i Raval har en svårslagen skön stämning och cool pool att svalka sig i. Gå hit lagom till solnedgången för att dricka rosa bubbel medan himlen får samma färg. Missa inte heller deras välsmakande brunch på söndagar. Vem har sagt att man inte kan dricka cava strax efter klockan 12.

NEW YORK
Mia Gahne rapporterar

Hela New York tycks ha drabbat av en kollektiv längtan söderut. Sydstatsmat i alla former är hetare än solen över Tennessee. Högst på hitlistan just nu står dock den i svenska ögon något udda kombinationen Chicken & Waffles, alltså friterad kyckling med tjocka våfflor. Minst sagt bastanta portioner serveras med gravy, ungefär som vår brunsås fast ljus – och håll i er nu – bacon, sirap och smör. Det är klassisk så kallad soul food och så långt ifrån raw food-dieter man kan komma. Men otippat gott. Och, ja. Man blir tvärmätt. Och lite till.

Tre ställen där du kan testa Chicken & Waffles:
Root & Bone
Skönt ställe med avspänd attityd. Här kombineras gamla familjerecept på soul food med modernt grönsakstänk. Underbart udda porslin och glas. Missa inte de sköna ölkranarna i baren!

Amy Ruth’s
Själva moderskeppet när det gäller Chicken & Waffles. Här handlar det inte om någon hastigt upphaussad trend utan om en inställning. Hela menyn hänger sig åt olika varianter av friterad kyckling och våfflor i kombination. Passa på att upptäcka Harlem när du ändå är här.

Pianos
Snarare en klubb än en restaurang. Men ett himla nice ställe att hänga på om du känner för att gå ut och ha kul i kombination med att testa den senaste kulinariska flugan. Har både dj:s och livemusik. Sweet Chick precis intill serverar samma typ av mat om du vill skippa utegrejen.

PALMA STAD
Eva Levin & Carina Modin rapporterar

Eklogisk mat-och dryck bli allt vanligare på Mallorca – både på matmarknader, i butiker och på restauranger. Som en del av trenden dyker det upp allt fler mikrobryggerier som tillverkar egen öl, ofta ekologisk eller naturligt öl. Några exempel är Beerlover (från Alcudia), Cerveza des Pla (prisbelönt öl), Sullerica som tillverkas i Soller med smak av apelsinblommor från de många apelsinlundarna, samt Cas Cerveser med fabrik i bergskedjan Tramuntana.

Sedan några år anordnas också en ölfestival i Palma: Beer Palma. 30 april – 11 maj 2015, i Parc de la Mar (framför katedralen).

Lórien
För den som tycker om öl är Lórien i gamla stan ett givet val. Här finns både välkänd och okänd öl från hela världen. Är du hungrig tar du en av Lóriens mindre maträtter och om någon i sällskapet inte gillar maltdrycker så finns det en del andra drycker också. Öppet kvällstid från kl. 19.00.

Pinchos är små munsbitar av bröd med något matigt på och som passar perfekt som tilltugg till ett glas vin eller en öl. Bra ställen i Palma där man kan testa pinchos är:

Tast
Välkänd och omtyckt tapasrestaurang med ett stort utbud av pinchos. Här kan man välja att sitta ner och äta vid ett bord eller vid bardisken. Tast har Finns två ställen i Palma, i varsin ände av stan.

Bar España
Trevlig tapasbar i centrala Palma nära Plaza Mayor. Ligger bortom turiststråken så här är det mest lokalbor.

La 5ª puñeta
Bar som specialiserat sig på pinchos. En enkel lokal och en populär mötesplats för den som vill ha en liten matbit och något gott att dricka till. Ligger centralt, nära Plaza Joan Carlos och Calle Union.
Adress: C/ Caputxines, 3
Tel: +34 971 71 15 71.

LONDON
Ingrid Plyhm rapporterar

Det verkar som Londonborna inte kan få nog av burgare, av alla de slag. Och flera restauranger har tagit våra älskade burgare till en ny nivå. Från det bästa ekoköttet, till det perfekta brödet och unika miljöer. Och några av de bästa ställena har snabbt gått från ett enkelt litet hak till minikedja över London.

Dirty Burger
Dirty Burger känns verkligen rock’n roll. Ett spartanskt hak som inte gör dig besviken. Till frukost serveras Breakfast burgers. Resten av dagen stans saftigaste cheese burgers eller veggoburgare. Serveras med pommes frites eller onion fries. That’s it. Skölj ner med kall öl eller milkshake.

Honest Burgers
Enligt många stans bästa burgarställe som serverar biffiga burgare i briocheliknande bröd och krispiga pommes med rosmarin. Och varför inte prova deras bacon ketchup? Många britter gillar rött kött så be dem grilla din burgare som du vill ha den. Risk för köbildning speciellt vid lunchtid. Honest Burgers startade för några år sedan i Brixton Village och finns nu på flera ställen i London.

Burger and Lobster
Minimal meny men hur mumsigt som helst! Välj mellan hummer – lobster i brioche, grillad (eller kokt) hummer eller smarrig hamburgare. Serveras med frasiga pommes, sallad och sås. Slurp! En smålyxig höjdare för gourmander.
Minikedja mer flera restauranger i London som dessutom får en filial i Stockholm under våren genom krögaren Pontus Frithiof.

Källa: Ving


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…