Annons


Med döden i hälarna – om ALS-drabbade Maria


Maria Eggers med sin tvåårige son

Maria tillsammans med sin tvåårige son Simon. Foto: UR

Karin Wegsjö har filmat skådespelerskan Maria Eggers, som också är ensamstående mamma till en litet barn, när hon får den obotligt dödliga sjukdomen ALS.

En kronisk och fortskridande neurologisk sjukdom. Där de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr den viljemässigt aktiverade muskulaturen bryts ned, vilket ger förlamningar som tilltar i omfattning. Marias kropp lägger med andra ord successivt av, samtidigt som hjärnan är kristallklar.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Saknar bot
Någon bot på sjukdomen finns inte, och man vet inte var sjukdomen kommer i från, eller vem som kan bli drabbad, men de flesta dör inom två till fyra år. Maria har levt i över fyra år och tänker leva i många till.

Hennes vän Karin har under dessa år dokumenterat hennes liv och sjukdomsförlopp. I dokumentären får vi ta del av en resa som fylls av förtvivlan, kamp och oväntad kärlek. Det är en film om en person som bestämmer sig för att hon skall övervinna sjukdomen och bli frisk.

Provar allt
Maria prövar alla tänkbara vägar, från healing och mirakelkurser till att försöka komma med i de senaste forskningsstudierna både i Sverige och utomlands. Vi möter henne full med nålar hos akupunktörer och tränande i bassängen.

Vägrar ge upp
Vi ser henne också i ensamheten hemma och på teaterscenen, omgiven av vänner med drömmar om nya pjäser. Och när allt ser som mörkast ut möter hon kärleken Jonas. De blir förälskade, men sjukdomen kommer i kapp Maria, som blir allt sämre och varken kan gå eller prata. Men hon vägrar att ge upp.

Aldrig släppa taget: Onsdag 30 oktober, kl 20.00. Kunskapskanalen

 


(4)
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…