Annons
Annons


Med kylan kommer bränderna – nu är risken som störst

Eldning i kaminer orsakar många bränder varje vinter. December till februari är den mest utsatta perioden. Då startar mer än var tredje villabrand i en skorsten eller i anslutning till en eldstad.


Man och kvinna framför en brasa.

Att mysa framför brasan i jul kan få oanade konsekvenser om vi inte är försiktiga.

Nu inleds den tid på året då allra flest bränder inträffar. Ju kallare det blir ute, desto fler bränder inne.

Årligen sker omkring 3 000 utryckningar till villor och fritidshus i Sverige, enligt Räddningstjänsten. Brand i anslutning till eldstäder är den vanligaste brandorsaken – ungefär 1 300 är relaterade till skorstenen eller eldstaden.

Annons

– Att ha braskamin hemma är i ropet. Förutom att det är en dekorativ möbel som ger ökad trivsel, så kan den också vara en effektiv och ekonomiskt gynnsam värmekälla, säger Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If.

Se signalerna

Om eldningen går felaktigt till kan det dock lätt leda till brand.

Gilla Allas.se på Facebook

– Man ska ha koll på skorstenen och inte elda på för hårt. Om skorstenen blir för varm kan det börja brinna i intilliggande material. Var uppmärksam på signaler – kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det för att man eldar för intensivt, säger Mats Larsson.

Gnistor från skorstenen eller brummande ljud kan vara ett tecken på skorstensbrand – så kallad soteld. Soteld uppkommer när sot och tjära i skorstenen börjar brinna.

– För att minska risken för soteld ska man alltid använda torr ved i lämplig storlek. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen. Lågor från öppna spisen kan få tjäran att antändas och fatta eld, vilket gör branden till ett faktum, berättar Mats Larsson.

Slarv vanlig orsak

Om man misstänker soteld ska man genast stänga spjället och ringa 112.

– Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Mats Larsson.

Slarv vid hantering av askan är en annan vanlig brandorsak i många hem.

– Det är viktigt att tänka på säkerheten även efter brasan. Aska och sot ska läggas i en plåthink med stängt lock och ställas på ett brandsäkert underlag, säger Mats Larsson.

Läs också: 7 enkla tips för ett brandsäkert hem!

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…