Annons
Annons


Mello-aktuella Linda Bengtzing: De sjuka barnen fick mig att snagga mig

Det långa håret försvann när Linda Bengtzing bestämde sig för att visa att hon menade allvar. Att det inte bara var tomma ord hon sagt från scenen på Barncancerfondens dag...


Linda Bengtzing tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling den 27/2 i Gävle med låten "KIller girl".

Linda Bengtzing tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling den 27/2 i Gävle med låten ”KIller girl”.

Linda Bengtzing vågade inte gå på mammografi

Jag är livrädd för att få bröstcancer

Första gången Linda Bengtzing blev kallad till mammografi dröjde det över ett år innan hon vågade sig dit. Både hennes mamma, mormor och gammelmormor har haft bröstcancer och det skrämde henne.
AV JOAKIM LÖWING FOTO: PETER ERICSSON

Annons

I årets Melodifestival är Linda Bengtzing den artist som varit med flest gånger – hennes sjätte medverkan. För första gången har Linda varit med och skrivit texten.
– Jättekul, det blir ju mer personligt då. Låten är väldigt glad, typiskt min stil.
Att Linda älskar att vara med i Mellocirkusen går inte att ta miste på.
– Jag är extrem tävlingsmänniska, men här kan man ju inte påverka resultatet mer än att göra sitt allra bästa på scen. Vår 6-åriga dotter Vera är lite bekymrad eftersom hon gärna vill rösta på både Dolly Style och mig i den här deltävlingen. Så jag antar att det blir en hel del ringande hemifrån oss, haha.
Tvåbarnsmammans son Nisse föddes bara ett par månader innan hon medverkade i Melodifestivalen förra gången – sedan dess har Linda både hunnit passera 40-strecket och förlova sig med sin sambo.
Paret träffades 2008 när gitarristen Peter började spela i Lindas band. Hon blev genast blixtförälskad.
– Jag var galet kär, men det tog ett halvår innan vi blev tillsammans. Sedan dröjde det bara ungefär fyra månader innan jag blev gravid med Vera.

Gick ner på knä

Frieriet fick hon vänta betydligt längre på. Men så plötsligt hände det, och då blev hon minst sagt överraskad.
– Det var på annandag jul förra året och vi var barnlediga på ett hotell i Göteborg. Jag misstänkte absolut ingenting. Men när han oväntat kom med jordgubbar och champagne skojade jag och frågade om det låg en ring på botten i glaset. ”Nej, men i min ficka”, svarade Peter. Han hade haft den där ett tag och letat efter rätt tillfälle.
Linda blev överlycklig.
”Han, min fina älskling gick ner på knä och friade! Jag ska gifta mig”, skrev hon på sitt Instagram.
Förlovningen är klar, frågan är hur länge det dröjer innan det är dags för bröllop?
– Ja, om det blir i samma takt som innan lär jag få vänta… Men det ska bli fantastiskt roligt. Jag vill ha det så högtidligt som möjligt i en kyrka. Sedan får vi väl hoppas att det inte blir som när jag skulle sjunga i en kyrka i 12-årsåldern. Då blev jag så nervös att jag rusade ut därifrån…

Ger ut barnbok

Men några fler barn vill hon inte ha.
– Nu är jag för gammal. Kroppen är slut när det gäller sådant. Jag hade inte haft något emot fler än två, men då skulle det första kommit tidigare. Men innan jag träffade Peter levde jag ett helt annat liv, var ute mycket och först när vi blev ett par kände jag att jag mött rätt person att bilda familj med.
2016 kommer att bli ett hektiskt år för Linda – som även ska sommarturnera med Diggiloo. Dessutom debuterar hon som barnboksförfattare i höst med ”Boxan och Prinsessan”.
– Jag älskar att skriva, vare sig det handlar om brev, vykort eller dagbok. Nu tog jag äntligen mod till mig att göra en bok. Det har snurrat i mitt huvud länge och känns jätteroligt. Till att börja med blir det två stycken. Den första är klar och den andra håller jag på med.
Grunden bygger på Lindas egen barndom och erfarenheter.
– Mycket är taget från mitt liv, och på mitt språk. Inte så korrekt svenska utan mer som jag pratar. Det börjar med att Boxan slår till Prinsessan. Precis som jag råkade göra med min kompis när jag var liten och vi inte gillade samma hundsort.

Snaggad look

En karaktär i böckerna avslöjar hon heter Kärringa-Rut – och är Lindas mamma i verkliga livet.
– Jag läste första boken för Vera och min sambo. Dottern skrattade jättemycket och bad mig att inte sluta. Det är ju det bästa betyget man kan få. Målgruppen är främst barn mellan fem och sju år. Fantasi har jag inga problem med, den finns inom mig för ett helt kompani.
Linda har oftast haft långt hår, men när vi träffar henne är det helsnaggat – 0,7 centimeter rakt över hela hjässan. Det kommer att vara hennes look under hela året. Dels för att prova något nytt och att det är en av de trendigaste frisyrerna för tillfället, dels för något hon sa på scen under Barncancerfondens dag på Kolmården förra sommaren.
Linda har uppträtt på välgörenhetsdagen flera år och när hon skulle sjunga den gången började regnet ösa ner.
– Jag blev blöt i mitt långa hår och sa: ”Åh, Gud, mitt hår kommer att bli förstört.” Sedan såg jag flera barn utan hår bredvid mig och visste inte hur jag skulle rädda det jag sagt. Så jag tillade snabbt: ”Vet ni, jag skulle kunna raka av mig håret när som helst. Hår betyder ingenting.” Jag tror inte att något av barnen köpte det jag sa, men i höstas ville jag visa att jag menade allvar!

Livrädd för cancer

För henne är det en självklarhet att ställa upp på välgörenhetsarrangemang. Hon har också haft egna insamlingsgalor för välgörande ändamål och är månadsgivare till olika organisationer och stiftelser.
Själv är hon livrädd för att drabbas av bröstcancer – som hennes gammelmormor, mormor och mamma.
– Jag ignorerade min första kallelse till mammografi i över ett år. Sedan bestämde jag mig för att inte fly mer. Det är ju livsviktigt att gå på alla sådana kontroller. För att sätta lite press på mig själv skrev jag på Instagram att jag skulle gå dit. Där fick jag mycket stöd och många kollade att jag verkligen gjorde det också. Som tur var såg allt bra ut.
Linda använder sig mycket av sociala medier och hyllades i somras efter att ha lagt ut en bild på sonen Nisse iklädd kjol.
– Vår älskade kille tycker mycket om kjolar och vi försöker uppfostra honom att vara den han är, utan fördomar. Alla måste få älska vem den vill och vara vem den vill, avslutar hon och poserar lika vant som glatt framför fotografens kamera.

Linda Bengtzing
Född: 13 mars 1974 i Gullspång.
Familj: Sambon Peter Ståhlgren, Vera, 6, och Nisse. 2.
Bor: Hus i Tyresö.
Intressen: Hästar och ridning, träning, skogen, skriva, aktier.
Aktuell med: Deltar i fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen, i Gävle den 27 februari med låten ”Killer girl”.
Vilken pryl klarar du dig inte utan?
Jag älskar verkligen min bil. Nyligen skrotades min gamla charmiga Chrysler, det var lite sorgligt.
Vad är det konstigaste du har ätit?
Kalvhjärna och en massa annat på kalven, som kinden, tungan, till och med ögat. Väldigt märkligt, men helt okej smak.
Om du fick resa tillbaka i tiden, vart skulle du då åka?
1960-talet. Jag tycker om allt därifrån – kläder, hår, musik, bilar.
Mest oanade talang?
Jag är en riktig börshaj! Köper och säljer så gott som varje dag. Vissa månader kan jag jobba mindre och klara mig på aktievinsten.

Melodifestivalen 2016 Deltävling 4 – Gävle

melodifestivalen-fjarde-deltavlingen
”Du tar mig tillbaks” med Martin Stenmarck
”Håll om mig hårt” med Panetoz
”If I were sorry” med Frans
”Killer girl” med Linda Bengtzing
”Rollercoaster” med Dolly Style
”Runaways” med Eclipse
”Youniverse” med Molly Sandén


(11)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…