Annons
Annons


Mello-aktuelle Christer Lindarw: Kroppen kollapsade och jag var en halvtimme från döden..

After Dark är med i mellon igen! Första gången var 2004, då hade vi den här intervjun med Christer Lindarw i Allas. Christer berättade bland annat om när han var nära att dö, och hur den händelsen ändrade hans syn på livet så att han skippade ansiktslyftningen och blev en argare man som inte tar någon bullshit längre!


Christer Lindarw tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling i Norrköping med After Dark och bidraget

Christer Lindarw tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling i Norrköping med After Dark och bidraget ”Kom ut som en stjärna”.

Det roligaste minnet är när Lill Lindfors tappade kjolen i direktsändning. Christer Lindarw var ingenjören bakom det skämtet.
Och det värsta minnet är väl när han höll på att arbeta ihjäl sig. Bokstavligt talat!

Annons

AV CHARLOTTE SILFVERBERG FOTO: ÅKE CYRUS

After Dark i Melodifestivalen – kan du berätta hur det gick till?

När jag gjorde kläder till Jill Johnson träffade jag killarna som skrivit ”Crazy in Love”, och frågade om de kunde göra en låt till After Dark. I somras ringde de och sa: ”Nu har vi en låt!” En jättebra diskodänga. Sedan kom de på att vi skulle skicka in den till Melodifestivalen. Jag och Lasse – två 50+ tanter! För oss är det bara en kul grej. Allt som händer efter att vi kom med är bonus. Fast det vore roligt att få en hit!

Gilla Allas.se på Facebook

Vem sjunger bäst, du eller Lasse Flinckman?

Jag sjunger nog lite bättre… haha. Ingen av oss är någon Tommy Körberg, men jag går hos en sångpedagog för att låta lite popigare. Jag sjöng mer revyaktigt innan och lät som en blandning av Karl Gerhard och Zarah Leander.

Blir det glitter & glamourkläder?

Det blir något extra flashigt, det hör till Melodifestivalen och folk förväntar sig det av oss. Jag har köpt tyg så nu kan sömmerskorna sätta igång och sy!

År 2006 firar After Dark 30-årsjubileum. Har ni börjat planera firandet?

Trettio år… det låter förskräckligt! Två pansjokärringar på scenen… jag som redan är trött. Nej, vi har inte hunnit tänka så långt än.

Vilket är ditt bästa minne från de här åren?

Det är nog när Lill Lindfors ”tappade” kjolen i Melodifestivalen 1985. Jag hade konstruerat klänningen,gett instruktioner och var med bakom kulisserna när en scenarbetare gjorde själva rycket. Jag hörde 12 000–15 000 personer gemensamt dra efter andan, innan det förlösande skrattet kom. I dag vet jag inte om jag skulle våga göra något sådant.

Är du förvånad över att dragshow blivit så populärt i Sverige och att ni i After Dark förvandlats till folkkära artister?

Jag trodde inte att det skulle bli ett bestående fenomen utan mest en skojig 70-talsgrej. Dragshow har en speciell ställning i Sverige, utomlands är det fortfarande på klubbnivå. Här är vi jämställda med andra artister, vilket beror på att After Dark satsat på mer producerade shower. Jag blir deprimerad när jag ser dragshowartister utomlands stå och köra samma skit som de gjort i hundra år.

Saknar du något från förr, då det var mer underground och ”farligt”?

Jag kan sakna 70-talet. Diskovågen, all musik. Det var en häftig period. Showerna var mer opretentiösa, man letade sig fram och testade olika saker. Man var ung och livet lekte, man hade inga krämpor och orkade vara uppe hela nätterna… fast det orkar jag fortfarande!

Om du inte blivit artist och designer, vad hade du då jobbat med?

Det hade blivit kläder på något sätt, jag ritade kläder redan som liten och snodde mammas gamla gardiner för att sy byxor av. Som ung jobbade jag ett tag inom vården, det var givande och jag gillar sjukhusmiljön.
Alla skolungdomar borde få göra två praoperioder, en inom vad de skulle vilja jobba med och en inom vården.

Du har sagt att det är svårare att åldras som kvinna på scenen – varför?

Kvinnor blir bedömda för sitt utseende hela tiden. Ta till exempel Björn Skifs, som är i min ålder, han är bra eller dålig när han gör något. Ingen kommenterar hur han ser ut. Dragshow har olika nivåer. Det glättiga underhållningsvärdet, men man sänker sig också till en lägre social nivå. En kvinna som gör något manligt, som att slå i en spik, får positiv uppmuntran att hon gör det som en hel karl! En man som gör något kvinnligt, som att sy i en knapp, blir inte lovordad för att han gör det som en hel kvinna! Att bli kvinna är ett nerköp. Det är det som gör After Dark spännande, kitt- lande och lite farligt – det är inget som en karl gör.

Hur märks det att du blivit äldre när du uppträder – är det svårare att sminka sig och springa runt i högklackat?

Det värsta är inte att bli rynkig, med mycket smink och bra ljussättning går allt. Det är jobbigare att få ont i ryggen, känna sig seg och ha mindre energi. Det inre förfallet är värre än det yttre.

Du var säker på att du skulle göra en ansiktslyftning när du blev 40, varför ändrade du dig?

1996 kollapsade jag. Jag var dels utarbetad efter förberedelserna inför After Darks 20-årsjubileumsshow, jag är inte primadonnan som får allt serverat utan är med i alla led bakom föreställningen. Dels misskötte jag en influensa. Jag hade jobbat trots hög feber och åkte hem för att sova. Mina föräldrar hörde i telefon hur dålig jag var och körde från Eskilstuna, vilket räddade mitt liv.
När de kom fram hade jag drabbats av septisk chock, en akut infektion som får organ efter organ att sluta fungera. Mina armar och ben var vitgråa och buken, där allt blodet samlats, var lila. På sjukhuset hade jag ingen puls längre och läkaren skrek: ”Till intensiven för fan!”
Kroppstemperaturen hade sjunkit till 34 grader, njurarna var ur funktion, jag hade lunginflammation, blodförgiftning och var förlamad från midjan och neråt. Jag låg på intensiven i fyra dagar, om jag kommit in en halvtimme senare kunde jag ha dött.
Ibland tänker jag att jag kunde varit död i X antal år nu. Kollapsen ändrade min inställning till livet. Man ska ta vara på den tid man har, de sista ljuva åren… haha. Men allvarligt, jag hänger inte upp mig på världsliga saker längre utan tänker: ”Vem bryr sig?” Jag tar en dag i taget.

Så du är inte fåfäng längre?

När jag ska uppträda är jag väldigt noga med utseendet, men privat har jag lugnat ner mig. Jag var mer galen förr.

Vad är det bästa med att vara man – och kvinna?

Manliga kläder är bekvämare. Hur det är att vara kvinna utanför scenen vet jag inte. Ibland har jag varit på någon efterfest fortfarande utklädd till kvinna och mött reaktioner. Tjejer blir oftast mer provocerade än män. Dragshowartister kan vara lite mer än riktiga kvinnor, ha korta kjolar utan att oroa sig för att vara slampor. Vi är den kvinna de inte vågar vara.

Hur var du som barn?

Snäll och bortskämd. Showig och uppfinningsrik. Det närmaste jag kom en tonårsrevolt var när jag ville ha lika långt hår som de i Beatles. Mamma skickade tillbaka mig till frisören med order att håret inte fick gå över örsnibben.

Minns du din första kärlek?

Som gay missar man oftast tonårskärleken. Man är smygkär och tror att man är alldeles ensam om sina känslor. Jag tackar gud för Internet, i dag kan tonåringar chatta och få kontakt med andra i samma situation.
Själv trodde jag inte att jag kände någon annan som var gay, flera år senare visade det sig att det funnits en kille i min egen klass.

1996 gick du ut offentligt med din homosexualitet, varför dröjde det så länge?

Jag tyckte inte att vi i After Dark var bra förebilder. Det skulle bara spä på fördomar, att alla bögar är feminina och vill klä sig i damkläder. Nu finns det olika typer att identifiera sig med.

Du har aldrig bott ihop med någon, trivs du med att leva ensam?

Jag har alltid varit något av en ensamvarg. Ju längre man lever ensam, desto svårare blir det att bo ihop med någon. Man blir mer egoistisk. Jag tycker det är skönt att bo ensam, jag letar inte efter en sambo.

Man behöver ju inte bo ihop för att ha en relation, vad är viktigast för att ett förhållande ska fungera?

Det var så länge sen sist… men det är väl kärleken. Har man den så löser sig det mesta.

Är du romantisk?

När jag ser en romantisk film kan jag gråta floder. Annars är jag inte särskilt romantisk, det vore lättare om verkligheten hade stämningsfull bakgrundsmusik och snyggt ljus.

Är du svartsjuk?

Inte särskilt.

Vad anser du om otrohet?

Det är individuellt. Vissa kan acceptera mycket, andra inget alls. Jag kan väl ha överseende med ett snedsteg.

Vilket slags temperament har du?

I dag blir jag lättare förbannad än förr, stubinen har blivit en aning kortare. Det ändrades efter min kollaps, jag tar ingen bullshit längre. Förut jamsade jag med, ville vara alla till lags.

Har du blivit så förbannad att du slagit någon på käften?

Nej, jag har aldrig varit i slagsmål.

Vad är du mest rädd för?

Att mista nära runtomkring mig. Mina föräldrar börjar bli gamla. Det är livets gång, men en jobbig tanke. Förra årets Nobel-pristagare i litteratur, John Maxwell Coetzee, sa i sitt tal att allt man gör i livet gör man för sin mamma. Så är det!

Finns det något i ditt liv du ångrar?

Två saker. Att jag strulade bort ett erbjudande från Björn och Benny om att få spela in en skiva. Och att jag inte tyckte att jag hade tid att åka till Paris för att jobba som kvinnlig fotomodell.

Har du några drömmar kvar att förverkliga?

De två ovanstående sakerna.

Är du en lycklig man?

Så gott det går när man passerat femtio


Namn:
Christer Lindarw.

Ålder: 51 år.

Familj: Ensamstående.

Bor: Lägenhet på Lidingö.

Husdjur: Nej.

Röker: Försöker sluta.

Dricker: Mjölk och coca-cola, ingen alkohol.

Äter: Husmanskost och thailändskt.

Läser: Kvällstidningarna,

som är mina morgontidningar eftersom jag sover länge, mode- och inredningsmagasin.

Lyssnar på: Mest radio. Måbra-musik är till exempel Dionne Warwick eller Burt Bacharach.

Aktuell med: Melodifestivalen i Malmö den 13 mars, där After Dark (Christer Lindarw och Lasse Flinckman) tävlar med bidraget ”La Dolce Vita”. Kanske en ny After Dark-show till hösten.

LÄS OCKSÅ


(6)
(0)


Annons

  • stockholmar3n

    Felaktig ålder


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…