Annons
Annons


Mello-aktuelle Mattias: Tävlingen höll på att knäcka mig

Mattias Andréasson tävlar i Melodifestivalen för tredje gången. Senaste medverkan var för fyra år sedan, och då hade vi den här intervjun med Mattias i Allas nummer 8 2012. Han berättade om hur han höll på att förlora sitt livs kärlek, känslan att bli pappa för första gången och nervpressen att stå på scen inför miljontals tv-tittare...


Mattias Andréasson tävlat i Melodifestivalens första deltävling 2016 i Göteborg med låten "

Mattias Andréasson tävlar tillsammans med  Albin Johnsén i Melodifestivalens första deltävling 2016 i Göteborg med låten ”Rik”.

Mattias Andréasson:

Jag vill be min flickvän om ursäkt

Mattias Andréasson träffade sitt livs kärlek redan i mellanstadiet. Men han fick vänta länge innan
han blev ihop med Catarina. Och efter några år gjorde han slut med henne. Det ångrade han bittert…

Annons

AV JOAKIM LÖWING FOTO: STEFAN NILSSON

MD:s Mattias Andréasson kan inte förstå varför han lämnade sin barndomskärlek. Det tog två år att få henne tillbaka – men nu släpper han inte sin Catarina.

Gilla Allas.se på Facebook

I Melodifestivalens solodebut hyllas dotterns mamma med egna låten ”Förlåt mig”.

Mattias gick i samma klass som Catarina under hela mellanstadiet och högstadiet – det vill säga ända från fyran till nian. Hon var hans första stora kärlek. Men känslorna var till en början inte besvarade.

– Jag försökte flera gånger att bli tillsammans med henne men hon verkade tyvärr inte intresserad av mig, berättar Mattias.

Vill gifta sig

Det dröjde till gymnasiet innan de blev ett par. Då hade Mattias sedan länge redan gett upp hoppet om en framtid tillsammans, men blev ordentligt överraskad.

-– Vi gick ju inte längre i samma klass, inte ens på samma skola när Catarina hörde av sig och bjöd in mig till en födelsedagsfest. Eftersom flera andra gamla klasskompisar också var där tänkte jag inget särskilt först. Men sedan lovade hon att höra av sig till mig dagen efter. Och det var precis vad hon gjorde – till min stora förvåning, säger han och ler.

Efter gymnasiet flyttade de till Stockholm 2001 för att plugga. Sedan dess har de varit tillsammans – frånsett ett uppehåll på ungefär två år.

– Det var mest jag som ville göra slut, varför kan jag inte fatta. Jag ångrade mig ganska fort och gjorde sedan allt för att få henne tillbaka. Efter många försök lyckades jag och är i dag väldigt glad att jag inte gav upp.

Catarina är nämligen inte bara Mattias första stora kärlek – utan hans livs kärlek och den han vill leva tillsammans med. Just det handlar Förlåt mig” om –- Mattias första egna låt som soloartist i Melodifestivalen. 2009 deltog han för allra första gången med gruppen EMD och ”Baby goodbye”.

–- Det är en väldigt personlig låt. När jag skrev den tänkte jag tillbaka på hur det var när jag ville att vi skulle gå skilda vägar, förklarar han.

I september 2010 tog paret nästa steg: att bli föräldrar. Då föddes nämligen dottern Estelle.

-– En helt fantastisk känsla och jag vill gärna ha fler barn. Skulle absolut vilja gifta mig med Catarina också. Det har varit så mycket med Estelle och med musiken på senare tid att vi heller inte har hunnit med någon förlovning.

Svårt koppla av

Med dotterns intåg förändrades livet snabbt. Antalet partykvällar minskade drastiskt – liksom tiden för varandra.

-– I dag får man vara glad om man kan kolla på en film tillsammans där hemma. Är filmen två timmar tar det ibland dubbelt så lång tid att se den eftersom vi måste stänga av så många gånger, skrattar Mattias. Men det är det värt.

Att lilla Estelle fortfarande vaknar ganska mycket på nätterna har förstås också påverkat tillvaron.

–- Jag är betydligt mer trött än innan. Ibland kan det vara riktigt svårt att hålla sig vaken om kvällarna, säger Mattias.

Vid några tillfällen har paret lämnat bort henne till mormor, men då har det ändå varit svårt att koppla av….

-– När vi var på bio första gången satt både jag och Catarina med våra mobiler i högsta hugg, beredda på att få åka hem om det skulle behövas. Det var lite svårt att koncentrera sig på filmen. Men det gick jättebra och jag antar att man lär sig slappna av lite med åren. Det är ju lite skillnad att ha fullt ansvar för en annan liten person.

Van från att vara lite ”pappa” i gruppen EMD är Mattias övertygad om att han är en bra far även åt Estelle. Trots att det inte riktigt är samma sak…

–Jag brukar fungera som en sorts miniturnéledare med Danny och Erik i EMD. Det är mig de ringer till för att fråga vilka tider som gäller och vad de ska ha med sig. Jag föredrar att ha ordning på allting.

Mattias gillar att leka och busa med sin dotter och skulle gärna tillbringa mer tid med henne.

–Jag skulle gärna vara pappaledig. Men det är svårt i mitt jobb att vara borta så länge, allra helst nu när det väntar Melodifestival och soloskiva.

Mycket nervös

Han vill alltid ha full kontroll över läget – så är det både i jobbet och privat.

–Jag tappar väldigt sällan bort saker, till skillnad från min tjej. Hon springer ofta och letar efter sina nycklar eller tunnelbanekortet. Då får jag hjälpa till att leta. Själv är jag noga med var jag lägger mina grejer. Så är det även med papper. Jag driver ett eget aktiebolag och har alla sådana viktiga handlingar sparade i kronologisk ordning. Och på vinden hemma ligger allt mitt fint packat i två kartonger, medan Catarina har det rörigt värre i 25 kartonger.

- Jag var väldigt blyg i skolan, berättar Mattias som kämpade mot sin nervositet första gången han uppträdde i tv.

– Jag var väldigt blyg i skolan, berättar Mattias som kämpade mot sin nervositet första gången han uppträdde i tv.

Många gamla skolkamrater blev säkert förvånade när Mattias slog igenom som artist. Han som var så blyg i plugget.

– Jag gjorde inte mycket väsen av mig under lektionerna, vågade knappt räcka upp handen i klassrummet för att svara på en fråga. Jag var rädd för att det skulle bli fel.

Å andra sidan har musiken jämt varit det överlägset största intresset.

–Jag bestämde mig tidigt för att bli antingen artist eller lokförare. Pappa var med i en klubb för veteranjärnvägståg och jag tyckte det var häftigt. Men att sjunga var ändå allra roligast.

Ihop med Johannes, den ett år yngre bästa vännen, började Mattias att bilda band redan i tioårsåldern. Men just att uppträda för andra var alltid jobbigt. Och ännu värre blev det när han 2007 deltog i ”Idol” i TV4. Att stå där på scenen inför miljontals tv-tittare höll på att knäcka honom.

–Jag var fruktansvärt nervös. Kunde inte sova, åt nästan ingenting och var helt trasig. Det var enormt jobbigt och det hände att jag tänkte ”jag skiter i det här, jag pallar det inte”. Men samtidigt var det ju en dröm som gick i uppfyllelse och något jag verkligen ville göra.

Vann ”Let’s dance”

Genom att få stöd av nära och kära och tänka positivt lyckades Mattias tygla nerverna och det räckte till en femteplats i tävlingen. Strax efteråt sattes han ihop med två andra deltagare i ”Idol” – Danny Saucedo och Erik Segerstedt – i EMD. Deras första singel var covern ”All for love”, som följdes upp med albumet ”A state of mind”. 2008 belönades gruppen med utmärkelsen för årets låt på Grammisgalan – ”Jennie let me love you”.

Som stjärnskott upptäckt i ”Idol” och medlem i EMD är det lätt att tro att Mattias kommer till dukat bord hela tiden. Men så är det inte alls. Faktum är att han som soloartist både skriver låtarna, sjunger och producerar dem – på egen hand.

– Att skriva sina egna låtar är ju inte så ovanligt. Däremot är det nog inte så många artister som även producerar. Jag gillar att skriva och har en egen studio där jag gör allt annat arbete. Det enda jag behöver hjälp med är egentligen att mixa för att hitta rätt nivåer ljudmässigt. Men jag vill vara med hela vägen. Måste som sagt ha kontroll så att allt blir som jag själv tycker.

För ungefär två år sedan blev Mattias ett mer känt och populärt ansikte runtom i landet. Då inte bara medverkade han i ”Let’s dance” utan vann dessutom hela tävlingen!

–En jättekul och spännande upplevelse. Givetvis blev jag överraskad när jag gick hela vägen. Antar att jag har en ganska bra rytm och lätt för att lära mig. Sedan var det roligt att lära känna danspartnern Cecilia Ehrling. Hon är otroligt duktig.

Snart vet vi om Mattias Andréasson även sjunger sig in i folks hjärtan som soloartist i Melodifestivalen.

Född: 29 mars 1981 i Västerås.
Familj: Sambon Catarina Norén, dottern Estelle (född i september 2010).
Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
Intressen: Musik, familjen.
Bästa egenskap: Ganska rolig har jag hört andra säga.
Sämsta egenskap: Är tidsoptimist.
Blir irriterad på: Bilköerna i Stockholmstrafiken.
Största fobin: Insekter och höjder.
Tyngsta lasten: Coca-cola och fikabröd.
Värsta hushållssysslan: Dammsuga


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…