Annons
Annons


Meteorolog-Nils lär dig tolka vädret

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist vet ett och annat om hur vädret ska bli! Här är hans 10 bästa tips för att förutspå!


Nils Holmqvist

Väderexperten Nils Holmqvist har arbetat på SMHI men är numera ett välkänt ansikte på Svt där han arbetar som väderpresentatör.

Annons

Nils lär oss tolka några vanliga väderfenomen för att få koll på vad vädret kan tänkas ha att bjuda på!

Läs också: Nils blev akut sjuk i tv-sändningen!

 

 

molnfri-himmel

1. Blå himmel efter lunch = fint väder resten av dagen!

Är himlen fortfarande klarblå efter lunch kan du räkna med fint väder under resten av dagen.

2. Luggslitna moln

När himlen är jämngrå ska man hålla utkik efter mindre och luggslitna moln som seglar in under de högre och sammanhängande molnen. När du får syn på en grå molntuss kan du lika väl slå upp paraplyet med en gång. Regnet är inte långt borta och kanske har de första dropparna redan fallit.

3. Ring runt solen? Se upp!

Med höga moln på himlen kan det bildas en ring runt solen, en halo. Detta ljusfenomen är ytterligare ett tecken på att ett lågtryck håller på att dra in.

Gilla Allas.se på Facebook

midsommar-romantiker

4. Fin solnedgång bådar gott inför morgondagen…

En vacker solnedgång förebådar oftast bra väder eftersom det krävs att solen lyser igenom ett högtryck för att himlen ska bli rodnande vacker. Och eftersom det mesta av vårt väder kommer in just västerifrån kan man dra slutsatsen att morgondagen kommer bjuda på strandväder.

5. …men en vacker soluppgång är tyvärr inte att lita på!

Men om det är morgonhimlen som är vackert rödrosa är det i stället troligt att vädret kommer att försämras. Högtryck och lågtryck brukar följa efter varandra, och om vi har ett högtryck i öster brukar vi ha ett lågtryck på ingång västerifrån.

6. Slutat regna = kan bli kallt snabbt!

När regnet faller avdunstar alltid en del av dropparna, vilket gör att luften blir kall och därmed börjar sjunka. Den kalla luften når marken före regnet och vinden blir byig och på ett ögonblick kan temperaturen sjunka med tio grader.

blixt

7. Städformat moln = varning för riktigt dåligt väder!

Det kan vara svårt att avgöra om det är ett bär på åska eller inte. Men om det har samma form som ett städ bör varningsklockorna ringa. Utöver blixtar finns det risk för störtskurar och vindbyar som kan uppnå stormstyrka.

 

dalig-hardag

8. Dålig hårdag? = Risk för hög luftfuktighet!

Vattenånga är molnens bränsle och det som får dem att växa. Känns det fuktigt och kvalmigt redan på morgonen gör du bäst i att ta med dig paraplyet. Den egna frisyren kan dra samma slutsats. Har du en dålig hårdag kan det bero på att luftfuktigheten är hög.

9. Moln med krokar

Tunna molntrådar på en blå sommarhimmel kan också vara ett varningstecken på att vädret kommer att försämras, särskilt om trådarna har krokar i änden och tätnar mot horisonten. Ofta dröjer inte regnvädret i mer än ett dygn.

cumulus

10. Vackert väder-moln

Små vita cumulusmoln kallas för vackert väder-moln, och som deras namn antyder kommer de med fint väder. Men håll koll på de moln som växer sig högre än sina grannar. Alla åskmoln har en gång varit en liten bomullstuss…

Text: Peter Helperin/Allers.se
Bild: Shutterstock och Svt


(14)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…