Annons
Annons


Michelin – en stjärna att dö för?


Kobra följer restaurang FrantzÈn/Lindebergs nervösa väntan på årets betyg i den lika efterlängtade som fruktade Guide Michelin. Foto: Sven-Åke Visén.

Förra veckan kom årets upplaga av restaurangbibeln Guide Michelin ut. Bedömningen av finkrogarna är lika efterlängtad som fruktad av krögarna.

För fransmannen Bernard Loiseau blev pressen för hård. 2003 tog han livet av sig på grund av ryktet att han skulle nedgraderas. Kobra träffar hans änka Dominique Loiseau, som driver den anrika Bourgogne-restaurangen vidare och hittills behållit högsta betyget tre stjärnor.

Annons

Guide för bilister
Bröderna och däcktillverkarna André och Édouard Michelin gav år 1900 ut den första Michelinguiden, en vägledning till bilister om serviceställen och hyggliga ställen att äta och sova på längs de franska vägarna.  Den berömda bedömningen av finrestauranger med en, två eller tre stjärnor kom på 1930-talet. Idag reser de fruktade men extremt hemliga inspektörerna världen runt och provar hotell och restauranger. Jane Magnusson tecknar Michelinguidens historia.
 
Lärt upp Jamie Oliver
Kristofer Lundström intervjuar bland andra Rebecca Burr, sedan ett år redaktör för Michelins prestigefyllda ”Main Cities of Europe”. Men eftersom hon inte vill visa sitt ansikte får han nöja sig med att prata med henne i telefon nedifrån restaurangen i Michelins vackra art deco-byggnad Bibendum i London.  Han träffar även stjärnkocken Ruth Rogers från River Café, som haft en Michelinstjärna sedan 1997 och fostrat kändiskockar som till exempel Jamie Oliver. Hon tycker dock att hetsen kring stjärnorna är överdriven och att utmärkelsen inte garanterar en trevlig krogupplevelse.

Nervös väntan
Kobra följer även ett antal svenska stjärnkrögares nervösa väntan och skuggar hyperambitiösa krogduon Frantzén/Lindeberg under de nerviga veckorna fram till beskedet.

Stefano Catenacci på anrika Operakällaren samt Mattias Dahlgren med sina två stjärnkrogar tycker också till om Michelins betydelse.

Kobra: Onsdag 21 mars, kl 21.30. SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…