Annons
Annons


Min bästa vän: När Ingar deppar är Kings kalla nospussar bästa trösten

Kan man leva ett liv utan hund? Nej, det blir för tyst och tomt, tänkte Allas medarbetare Ingar Haellquist. Och när hon fick tips om mattelösa King var det självklart att han skulle bli hennes. Det var kärlek vid första ögonkastet!


Matte Ingar med strävhåriga foxterriern King

Foto: Drago Prvulovic

I vår serie ”Min bästa vän” porträtterar vi mattar och hussar och deras husdjur med humor och kärlek!

AV GUNILLA HEDENBY OCH INGAR HAELLQUIST  FOTO: DRAGO PRVULOVICsplash_hamtat_fran_tidningen

Beskriv er själva i några få ord.
– Vi är ett samspelt par, en går på två ben, en på fyra (oftast). Den tvåbenta är journalist och redaktör på Allas, matte, mamma, farmor, mormor, maka, dotter. Den fyrbente är en mångfaldigt prisbelönt avelshanne av rasen strävhårig foxterrier. Han heter King och styr vårt eget kungarike.

Annons

Hur länge har du och King varit ett par?
– Vi har delat livet i snart sex år.

Hur träffades ni?
– Jag behövde en hund och King behövde en människofamilj. Jag har levt fler år med hund än utan, och när vår förra foxterrier Indah gick bort på grund av hög ålder blev livet tyst och tomt. Jag kände väl till uppfödaren och via ett hundpensionat som jag tidigare använt fick jag veta att King fanns. Vi stämde träff med uppfödaren en lördag klockan 11 – och på den vägen är det.

Vad föll ni för hos varandra?
– King var så spontan och nyfiken. Han kom fram, nosade och skuttade runt mig direkt, viftade på svansen som om han sa: Här är jag, se mig! Av kroppsspråket att döma hade King också fattat tycke för mig.

Hur var er första tid tillsammans?
– Vi bestämde redan efter någon timme och några koppar kaffe att King skulle följa med hem direkt. Varken hundbur eller bilsele hade vi med oss så det fick vi låna. Väl hemma bar jag King i famnen in i huset och satte ner honom i hallen. Han gick rakt ut i köket och sniffade. Finns det mat här?
Första natten sov vi alla i en soffa på nedervåningen. Lite nattliga rundvandringar, småskällande på främmande ljud och några nattliga kissrundor i trädgården blev det – och mycket kel, lek, kliande bakom öronen och under hakan.
King var helt ovan vid trappor och vägrade att gå upp på övervåningen. Vi vägrade snart att sova i soffan. Det blev till att träna steg för steg och plötsligt en dag stod King bakom mig när jag dammsög i sovrummet. Yes! Nu flyttades Kings hundkorg och filt upp vilket, visade sig vara helt onödigt. Kan man gå uppför trappor kan man hoppa upp i sängar också…

Hund-foxterrier

Mattes bästa vän – fixterriern King! Foto: Drago Prvulovic

Hur har er relation utvecklats under åren?
– Den blir bara bättre och bättre och djupare och djupare. Låter som en klyscha men så är det. Lever man tillsammans blir man sammansvetsade, utvecklar gemensamma vanor och ovanor. Jag talar högt med King, han tyst med mig, fast jag har gett honom en egen röst som övriga familjen tycker är urfånig. King själv nickar nöjt när jag använder den. Han gillar att komma till tals och han har kloka synpunkter på det mesta – allt från val av middagsmat till att Hillary Clinton ska bli USA:s nästa president.

Berätta om några vändpunkter i era liv.
– När King hoppade över muren mot havet på vårt sommarställe var det slut med att få gå lös på tomten. Det var vår första sommar tillsammans och vi hade gjort oss hemmastadda i huset. King la beslag på platsen framför altandörren där han hade fri sikt ut över gångstigen. Han var jätteduktig och lät alla passera, både människor och hundar. Är man så duktig är det väl självklart att man också hanterar ansvaret att gå lös innanför mur och staket. Nej, inte riktigt – jag höll på att rensa bort visset gräs runt en vildrosbuske när jag såg ett svartvitt streck flyga genom luften, över muren och ner mot stranden där ett glatt gäng lekte med en boll. King var genast med i spelet men han blev inte så populär när han bet sönder bollen. I dag är det flera meter lång löplina som gäller.
Våra matbordsstolar står numera alltid uppradade längs väggarna innan vi satt oss till bords. När de stod normalt kring bordet kunde King knuffa ut dem en bit, hoppa upp på sitsen och sedan vidare upp på bordet och äta direkt ur uppläggningsfaten innan jag ens hade sagt ”varsågod”.

Hund i bil

När foxterriern King åker bil har han alltid sin specialsele på sig. Foto: Drago Prvulovic

Har ni kunnat stötta varandra i kriser?
– Absolut! King är den bästa lyssnaren jag vet. När jag är nere, känner mig orättvist behandlad eller har en av de där dagarna när allt jag gör blir fel finns han där för mig. Han säger aldrig emot, är bara mjuk, kelen och klok. Jag stöttar King och ger honom ett torkat grisöra när han inte lyckats fånga den envisa flugan som retat gallfeber på honom länge.

Är någon av er svartsjuk?
– Ja, och lustigt nog är det King som lider mest av den åkomman. Om jag gullar med en annan hund eller sitter med något av barnbarnen i knät kommer han genast och tränger sig emellan, krafsar på mig med högertassen och tittar stint på mig. Själv blir jag bara stolt när King stjäl all uppmärksamhet. Tänk att vara matte till en så populär individ!

Vem längtar mest när ni är ifrån varandra?
– Det är säkert jag. Jag har hans bild i telefonen och tittar på den flera gånger om dagen när vi inte är tillsammans. Fast maken säger att vid femtiden på eftermiddagen går King och lägger sig på dörrmattan och väntar på att jag ska komma hem. Det har också hänt att han krafsat fram mitt nattlinne under kudden och lagt sig på det när jag har jag varit bortrest några dagar.

Vad är det bästa med att ha ett husdjur?
– Man har alltid en trogen vän att krama och kela med, en som aldrig ifrågasätter vad man tycker eller gör.

Har någon av er några ovanor som är jobbiga?
– Säkert har jag många, men King har överseende med allt. King öppnar blixtlås, vilket betyder att gäster som sätter sina väskor på golvet får dem länsade. Det är dyrt med handskar och plånböcker i skinn…
Att hoppa upp på luckan till diskmaskinen när den står öppen och slicka matrester är inte heller något jag gillar, men King förstår inte alls varför.

Vad ogillar ni skarpt?
– Flugor som surrar och gör störtdykningar mot huvudet, bruna bönor, ljudet av hårtorken och sopbilen.
Vilket är ert bästa recept för en lång, lycklig matte/husse–husdjur-relation?
– Var nära varandra, sov tillsammans, lek och ät god mat – och lägg inte för stor vikt vid söndertuggade plädar.

Vad är bästa trösten när någon av er är nere?
– En kall nos mot min hals och någon som inte ger sig förrän vi har dragkamp om flätdockan. Ett torkat grisöra kan också göra susen.

Hur får ni varandra att bli på gott humör?
– Flätdockan igen. King hämtar den, kastar upp den i luften och jag fångar. Långlånga promenader har också positiv effekt.

Hur ser ert liv ut nu?
– Vi förbereder oss mentalt för ett trädgårdsprojekt på landet där några förvuxna plommonträd ska sågas ner. När väl träden är kapade ska vi hjälpas åt att bära grenar och städa upp. Hoppas jag…

Drömmar – framtidsplaner?
– Att vi får många friska lyckliga år tillsammans.

Det här är vi!

Ålder: 62 år och 6 år.
Bor: I Lund och vid havet på sommaren.
Jobbar med: Ingar: Redaktör på Allas. Tidigare redaktör för Allas korsord under många år. King: Vaktar den inglasade altanen i lägenheten på sjätte våningen och skäller när fåglar närmar sig.
Familj: Ingar: Maken Björn, två vuxna barn och svärbarn, fem barnbarn och en mamma. King: Matte, husse och ett glatt gäng mellan 38 och 2 år, som alla går på två ben. Sedan är jag pappa till minst 15 valpar men det är en annan historia…
Vänner: Ingar: Många, både nära och kära. King: Familjen såklart, men också Skype, Hugo och Wilma på hundtrimkursen.
Hobbyer: Ingar: Hundar, barnbarn, pälstrimning, böcker, film, konst, konserter, matlagning. King: Att ligga på altanen och kolla in hundar som är ute och går på trottoaren sex våningar ner. När jag skäller kan de inte höra var skallet kommer ifrån och det ser kul ut.
Favoritmat: Ingar: Kålpudding, stekt salt sill med lingon, indisk mat. King: Mitt torrfoder, för jag får inget annat. Paprika, gurka och morötter får jag som godis och mellanmål.
Då mår jag som bäst: Ingar: När jag har hela familjen samlad. King: När matte och jag myser och trängs i soffhörnan.
Så håller jag mig i form: Ingar: Långlånga promenader med King. King: Rusar fram och tillbaka i full fart genom vår långa hall och glider på parketten.
Det gör mig lycklig: Ingar: Familjen. King: Mys med matte och ett stort grisöra.
Favoritpryl: Ingar: Är inte så mycket för prylar, de tar bara plats. Har nog med åldern att göra. King: En tusenfoting som jag fick i julklapp, men den har jag redan bitit sönder tyvärr. Flätdockan är också jättekul och lite mer stryktålig.
Det är jag nöjd med hos mig själv: Ingar: Att jag kan baka vaniljhjärtan som är godare än finaste konditorns. King: Att jag lyfter höger framtass och tackar när jag får godis.

Det gillar jag bäst med

…matte – Att jag får mat på bestämda tider.
…King – Att alltid ha någon som blir så otroligt glad när man kommer hem så att mattorna flyger och far av glädjehoppen.

Var med i ”Min bästa vän”!

Vill du vara med i ”Min bästa vän” och berätta om dig och ditt husdjur? Klicka på länken för att anmäla dig!

FLER MIN BÄSTA VÄN-REPORTAGE


(118)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…