Annons
Annons


Minisemester i Malaga!

Resejournalisten Lotta Hellman åkte på semester som mamma, väninna, dotter och budgeten fick inte överstiga 5.000 kr per resa. Det blev tre helt olika upplevelser. Här kan du läsa den första!


malaga

Malaga.

Text: Lotta Hellman
Foto: Lotta Hellman, arkivbilder

Det är flera år sedan vi reste på tu man hand, yngste sonen och jag.
När han var barn var allt äventyr och det var lätt att hitta resmål. Men nu är han en äldre tonåring och det är inte lika givet att ge sig iväg med sin mamma.
Vart? Hur? Våra intressen och världar har med åren brutits lite isär. Men han har något jag saknar. Han kan spanska. På gymnasiet är språk hans stora vurm. Det får bli hans uppdrag, han får guida mig som ingen spanska kan.
Malaga blir perfekt för en långhelg. Vi startar tidigt en torsdag morgon och landar vid lunchtid.

Sonen tar täten

Redan här bestämmer jag mig för att låta sonen ta täten. Det är han som tar kontakt med taxichauffören och inleder en konversation medan jag sitter i baksätet och njuter. Efter att ha varit hans vägledare under hela barndomen, så känns de nu ombytta rollerna som belöningen. Han har kartorna, språket och jag följer lydigt med.
Beställer tapas
Det lite hippa hotellet mitt i Picassos barndomskvarter faller honom i smaken. Där finns ung personal som han direkt får kontakt med och mina frågor får han översätta.
Kort därefter sitter vi i sommarkläder under ett apelsinträd på den intilliggande Bodegan ”El Pimpi” för att beställa tapas och tittar i samförstånd på varandra.

tapasMalaga tapas tour

Förutom värmen så finns det en glädje till som förenar oss. Maten. Tapas. Detta enkla och opretentiösa sätt att äta. Små smakprov. När som helst. Hur som helst. Alltid gott.
Maten blir vår röda tråd genom resan. Vi äter och recenserar.
Mat och prat.
Resans höjdpunkt, finalen i våra matorgier, blir Malaga tapas tour. Vi träffar Simone som tar oss med till olika lokala affärer där hon berättar om den spanska matkulturen. Första matstoppet blir i saluhallen. Små friterade ansjovisar marinerade i citron, vitlök och persilja smälter i munnen.

Mat och prat

Vi går från det ena stället till det andra guidade av Simone. Vi får träffa en prisbelönt kock som bestämt sig för att göra klassisk så kallad skräpmat smakfullt nyttig. Han serverar kebab av högsta kvalitet fylld med räkor och chili, en lite oväntad tvist mellan gammalt och nytt. Det blir mat och prat med våra nyvunna vänner.
Med sonen som ciceron förstår jag att att äta är ett bra sätt att lära känna en annan kultur. Vi har redan börjat planera nästa resa.
Hans intresse för latin och romersk historia gör att Italien hägrar som nästa resmål.

Annons

Kostnader:

•Flyg t/r för två personer till Malaga från 2.200 kr, www.norwegian.com.
•Ungdomligt hotell med perfekt läge i Malaga, tre nätter med dubbelrum från 2.027 kr.
•Malaga Tapas Tour 65 euro (ca 650 kronor)/person.

bodega-malaga


(36)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…