Annons
Annons


Minns du dressgate? Gåtan kan vara löst!

Nu finns det nya svar på gåtan om Dressgate - var klänningen blå och svart, eller vit och guld?


dressgate

En randig klänning blev internets största snackis i vintras. Debattens vågor gick höga kring huruvida klänningen Grace Johnstons mamma tänkte bära på sin dotters bröllop var vit med gulddetaljer eller blå med svarta detaljer. Mamman som fotograferat bilden och skickat den till dottern för smakråd menade att den var blå. Dottern hävdade att den var vit…

Annons

Det lilla skotska samhället där den blivande bruden bor, delades i två läger kring Dressgate, som händelsen döptes till efter Watergate…. Internet likaså. Till slut fick brudparet avbryta sin bröllopsresa för att i det kända amerikanska tv-programmet The Ellen Show med programledaren Ellen DeGeneres, klargöra vilken färg klänningen hade!

”Rätt svar” var, enligt tillverkaren, blå med svarta ränder. Men flera hjärnforskaren menade att just denna klänning var något unikt. Förklaringarna var allt ifrån att dagsljuset spelar in, en färg som uppfattas som rosa på morgonen kan bli blåvit på dagen och röd på kvällen för somliga, till att vi har olika hjärnor som sorterar bort visst ljus.

Senaste förklaringen när olika forskargrupper tog sig an mysteriet är just att det handlar om hur olika vi upfattar dagsljus och artificiellt ljus. Läs mer HÄR.

Läs också: Är detta en flod eller en mur?

Av Charlotte Silfverberg


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…