Annons


Mobil-app hjälper dig hålla koll på solbrännan!


Många reser på sol och badsemester utomlands under jullovet. Men det gäller att hålla koll på sin soltid. Av de som varit på en badplats utomlands har fyra av tio bränt sig, enligt en enkätundersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort. Med myndighetens solapp ”min soltid” kan man hålla koll på sin soltid.

Annons

Varje år genomför Strålsäkerhetsmyndigheten en intervjuundersökning av svenskarnas solvanor. Resultatet visar att 4 av 10 har bränt sig på en badplats utomlands under det senaste året.

– Våra solvanor är den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. I Sverige där vi har ett så opålitligt sommarväder tar vi ofta alla chanser att bli bruna. Tyvärr tar vi med oss det beteendet på vintersemestern. Att börja sola lugnt utomlands är för de flesta inte aktuellt. På vintern är huden dessutom extra känslig och är risken stor att bränna sig, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det är ofta svårt att veta hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig. Utomlands är UV-strålningen ofta mycket stark och den tid vi kan vara i solen utan att ta skada är kort. En undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten låtit göra bland personer som planerade att resa på solsemester vintern 2011/2012 visar att 8 av 10 planerar att vara i solen mer än två timmar, de allra flesta mitt på dagen när solen är som starkast.

– Jag tror att många blir förvånade över hur kort tid man kan vara i solen utan att bränna sig. I Thailand mitt på dagen i december kan en solkänslig person vara i direkt sol i tio minuter och en soltålig person i 25 minuter, säger Johan Gulliksson.

Med Strålsäkerhetsmyndighetens app, ”Min soltid”, kan du enkelt kolla hur länge du kan vara i solen på den plats du befinner dig på för tillfället. Appen fungerar utan uppkoppling och kan därför utan begränsning användas utomlands.

Nu finns appen även som en webbversion, för den som hellre vill planera sin soltid via Internet.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…