Annons
Annons


Mobilen viktigare än bagaget under resan


Mobiltelefonen och andra mobila enheter får en allt större betydelse under resan. Nära var tredje svensk tycker att det skulle vara jobbigare att tappa sin mobila enhet än sitt bagage under resan. Ännu fler uppger att de inte skulle klara sig mer än en dag utan sin mobiltelefon när de reser.

Annons

Det visar den globala undersökningen Mobilindex 2014 från den ledande nätresebyrån Expedia och affärsresebyrån Egencia. Studien avslöjar att vi är beroende av smartphones, läsplattor och laptops under resan. Globalt sett tar 94 % av alla resenärer med sig minst en mobil enhet på semesterresan (90 % bland svenskarna). Bland affärsresenärerna är andelen 97 % såväl globalt som bland svenskar.

Våra smartphones och andra mobila enheter spelar en allt större roll när vi reser och sättet vi använder dem på ändras hela tiden. På bara ett år har antalet européer som äger såväl en mobiltelefon som en läsplatta ökat från 20 % till 48 %.

Mobil teknologi har fått en så pass viktig roll under resan att många resenärer tycker att det skulle vara jobbigare att förlora sin mobila enhet än sitt bagage under resan. Enligt undersökningen är den främsta anledningen risken att förlora personlig information, 44 % (globalt 58 %), följt av att inte kunna kontakta de där hemma, 42 % (globalt 41 %) samt kostnaden för att ersätta den förlorade enheten, 28 % (globalt 37 %). Mer än en tredjedel (35 %) av svenskarna uppger att de inte skulle klara sig mer än en dag utan sin mobiltelefon på resan. Var femte svensk (20 %) bär alltid med sig en batteriladdare.

De funktioner som globalt används mest under resan är e-mail/meddelanden (60 %), kamera/videoupptagning (50 %) och kartor/navigering (46%). Detsamma gäller för svenska resenärer även om siffrorna inte är lika höga. Dock använder svenskarna sociala medier och kollar vädret i högre utsträckning än det globala genomsnittet. Hälften av svenskarna (49 %) uppger att planeringen av semestern görs i soffan framför Tv:n, 29 % uppger sängen som främsta plats och 27 % planerar resan på jobbet.

Mest frekvent använda funktioner/appar:

1. Email/meddelanden Sverige 50 % (globalt 60%)

2. Kamera/videoupptagning Sverige 43 % (globalt 50%)

3. Kartor/Navigering Sverige 42 % (globalt 46%)

4. Sociala medier Sverige 47 % (globalt 45%)

5. Vädret Sverige 41 % (globalt 38 %)

 

Expedias undersökning visar också att det är viktigt att ta hänsyn till andra när man använder sina mobila enheter på offentliga platser. Det som irriterar svenska resenärer mest är när andra pratar i telefon med högtalarfunktion (59 %), spelar musik, spel och videor utan hörlurar (54 %) och tar bilder eller filmer på människor som de inte känner (50 %).

Beteenden som irriterar resenärer mest:

1. Prata i telefon med högtalarfunktion: Sverige 59%, (globalt 53%)

2. Spela musik, spel och videor utan hörlurar: Sverige 54%, (globalt 46%)

3. Ta bilder eller filmer på människor som de inte känner: Sverige 50%, (globalt 41%)

4. Prata i telefon på restaurangen: Sverige 34%, (globalt 36%)

5. Videosamtal/FaceTime/Skype: Sverige 28%, (globalt 26%)

6. Högljudda påminnelser: Sverige 27%, (globalt 26%)

7. Fotografera under måltiden: Sverige 15%, (globalt 19%)

 

Undersökningen genomfördes, på uppdrag av Expedia, av Northstar som är ett globalt integrerat strategiskt konsultföretag. Undersökningen genomfördes på nätet från den 25 augusti till den 17 september 2014 i Nordamerika, Europa, Sydamerika och Asien med hjälp av Kantarägda GMI (Global Market Insite) och Lightspeed Researchs sammanslagna panelgrupper. Studien genomfördes bland 8 552 arbetande vuxna från 18 år och äldre, i över 24 länder (notera: i Sydkorea gjordes undersökningen bland individer som är 24 år eller äldre).


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…