Annons
Annons


Monstermatta på gång igen

En matta och textil som Josef Frank formgav runt 1940 återlanseras nu på Svenskt Tenn. Dessutom lanseras en tuff bricka och två charmiga lampskärmar av de nutida formgivarna Oscar Lind Modin och Daniel Carlsten.


Monstermattan.

Monstermattan från 1939 formgiven av Josef Frank.

Ur arkiven hämtar Svenskt Tenn textilmönstret Dehli och mattan Nr 19, som har fått smeknamnet monstermattan. Josef Frank hade ingen förkärlek för jakt och ritade flera mattor avsedda att ersätta riktiga djurskinn. Mattan Nr 19 i ull är formgiven 1939 och kostar 29 000 kronor.

Annons

Mönstret Delhi ritades under Josef Franks tid i New York 1943-45. Senaste gången det fanns i produktion var på 1980-talet. Nu kommer det tillbaka i två kvaliteter, en för luftiga, nästan transparenta gardiner, och en som framför allt är tänkt till kuddar och möbler i hemmiljö som inte är utsatta för hårt slitage. Pris: 1 100 kronor respektive 1 450 kronor per meter.

Bricka

Brickan Spader ess.

Som barn drömde Daniel Carlsten om ett liv som magiker och tränade på trolleritrick framför spegeln. Det var när han hittade sin gamla kortlåda som han fick inspiration till brickan Spader Ess, döpt efter det vackraste kortet i leken. Brickan kostar 900 kronor.

Oscar Lind Modin hittade inspiration till sina två lampskärmar i Loie Fullers dans ”Danse Serpentine” från 1892 och hos en pipkrage från Budapest.De är uppbyggda av 300 meter bomullsband på handbockade metallställningar och kostar 11 000 kronor per styck.

 

Lampskärm

Lampskärmen Serpentine.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…