Annons
Annons


Flaggan i topp för jordgubbar!

Ljuvliga bär i massor: Nu drar jordgubbssäsongen i gång på allvar. Kakan blir allra bäst om degen arbetas så lite som möjligt.


Färska bär och härligt krämig fyllning.

Färska bär och härligt krämig fyllning.

 

 

Mördegskaka med jordgubbar

6–8 bitar
Tid: 1 tim

3 dl vetemjöl
3 msk socker
125 g kallt smör
1 äggula

Fyllning:
1 gelatinblad
2 äggulor
1 1/2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vispgrädde

Annons

Garnering:
ca 1 liter jordgubbar

1.  Arbeta snabbt samman degen i en matberedare, bara tills den precis går ihop. Kavla ut den och lägg den i en form, ca 23 cm i diam, med löstagbar kant. Se till att den går upp mot kanten till knappt hälften. Nagga och låt stå kallt i minst 30 min.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Grädda bottnen i 225°, 12–14 min.

3.  Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till fyllningen. Ta upp gelatinbladet och smält i en kastrull med ca 1 msk vatten. Låt svalna något. Rör ner äggsmeten i gelatinlösningen lite i taget. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.

4. Ta ut bottnen ur formen och bred på krämen. Garnera med jordgubbar.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell

 


(12)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…