Annons


Här är motionen som är bäst för hjärnan!

Nu har forskarna undersökt vilken sorts träning som hjärnan mår bäst av. Resultatet blev överraskande men gav ett länge efterlängtat svar.


Kvinna håller en plasthjärna.

Motion gör din hjärna smartare.

En studie från University of Jyväskylä i Finland visar att vissa former av motion är mycket bättre för vår hjärnhälsa än andra.

Forskarna har för första gången jämfört de neurologiska effekterna av joggning, styrketräning och högintensiv intervallträning. De överraskande resultaten tyder på att hård träning inte alltid är det bästa alternativet för en långsiktig hälsa.

Nya hjärnceller

Sedan tidigare har forskarna känt till att motion ändrar strukturen och funktionen i hjärnan. Studier på både människor och djur visar att fysisk aktivitet ökar hjärnvolymen och minskar åldersrelaterade tecken i hjärnans vita och grå substans.

Annons

Motion stärker även skapandet av nya hjärnceller. Regelbunden rörelse kan dubbla eller till och med tredubbla antalet nya hjärnceller i hippocampus, ett område i hjärnan som styr inlärning och minne.

I den nya studien har forskarna gjort ett experiment för att ta reda på vilken form av fysisk träning som är bäst för hjärnan. Motionsformerna joggning, styrketräning och högintensiv intervallträning utövades under sju veckor, varefter forskarna undersökte hjärnvävnaden i hippocampus.

Läs också: Ny studie: Champagne ger dig bättre minne!

Överlägset resultat

De som hade joggat visade höga nivåer av nya hjärnceller. De som utövade högintensiv intervallträning hade betydligt färre nya hjärnceller och de som styrketränade visade ingen märkbar ökning alls av hjärnceller.

Forskarna drar därför slutsatsen att joggning är den absolut överlägsna metoden för att stärka hjärnan. Därmed inte sagt att styrketräning och högintensiv intervallträning är utan verkan. Dessa former kan i stället främja utvecklingen av nya blodkärl eller nya förbindelser mellan hjärncellerna, menar forskarna.

Läs också: Känner du till promenadtricket som bränner MER fett?

Av Margaretha Malmgren
Källa: The New York Times


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…