Annons
Annons


Mumsiga mazariner!


Idag, den 10 januari, är det Mazarinens dag. Värt att fira med en kaka, eller hur!

Idag, den 10 januari, är det Mazarinens dag. Värt att fira med en kaka, eller hur!

ca 30 st

Botten:
200 g kallt smör
5 dl vetemjöl + ca 1/2 dl till utbakning
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg
folieformar

Fyllning:
400 g mandelmassa
1–2 bittermandlar
1/2 dl socker
150 g rumstempererat smör
3 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Annons

Rosa glasyr:
ca 3 dl florsocker
1 1/2–3 msk vatten + 1–2 droppar röd hushållsfärg

Garnering:
bär
citronmeliss

1. Blanda degen i en matberedare, tillsätt ägget mot slutet och kör inte längre än att degen precis går ihop. Ta upp degen, forma en längd och skär i bitar.
2. Tumma ut bitarna i folieformar med hjälp av utbakningsmjölet och sätt på en plåt. Låt kakorna stå kallt under tiden fyllningen görs.
3. Riv mandelmassan i en skål, riv ner bittermandlarna fint i mandelmassan, blanda ner socker och tillsätt smöret i klickar. Rör samman kraftigt, tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning till en jämn smet. Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner under omrörning. Ta fram plåten med formarna och lägg i ca 1/4 jordgubbe eller 1 hallon i varje. Fördela mandelsmeten i formarna. Grädda dem i 175° ca 20 min. Ta ut dem och låt svalna.
4. Rör samman glasyren genom att tillsätta vatten och hushållsfärg i florsockret, lite i taget under omrörning, till en bredbar konsistens. Bred glasyren på kakorna och låt stelna. Garnera eventuellt med bär och citronmeliss vid servering.

Gilla Allas.se på Facebook

Tips!
Frys kakorna utan glasyr, glasera vid servering.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

 

 


(24)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…