Annons


Hyllad dokumentär förklarar countrystjärnans mörka sidor

Den amerikanska dokumentären I am Johnny Cash bjuder på framträdanden av countrylegenden från både tv-program och konserter. Däremellan berättar familjen öppenhjärtigt om sångarens hårda liv.


Dokumentären om Johnny Cash visar bland annat klipp från olika tv-inspelningar och konserter.

Dokumentären om Johnny Cash visar bland annat klipp från olika tv-inspelningar och konserter.

I den här amerikanska dokumentär från 2015 ger familjen sin syn på vad som hände, genom privata bilder och minnen. Vi får också se tv-framträdanden och konserter, som alltid inleddes med orden ”Hello, I am Johnny Cash”.

Annons

Johnny Cashs (1932-2003) historia är välkänd: den döde brodern, det hårda livet och fascinationen för dömda brottslingar.

Religiösa funderingar

Johnny Cash blev redan under sin livstid en legend inom framförallt countrymusiken. Hans skildringar av sitt privatliv, religiösa funderingar och det hårda livet bland USAs arbetarklass och utslagna gav honom många fans, men också en del fiender.

Bomullsplockare

Själv började han jobba redan som 5-åring på bomullsfälten i Arkansas. Det var också där han först kom i kontakt med musiken, sång medan man arbetade tillhörde vanligheterna.

Han började ägna sig på allvar åt musiken redan i högstadiet och uppträdde på de lokala radiostationerna. Genombrottet kom 1955 när han blev en i ”The million dollar quartett”, som signades för skivbolaget Sun. De andra tre var Elvis Presley, Carl Perkins och Jerry Lee Lewis.

De första kommersiella framgångarna kom redan året därpå med låtarna Folsom Prison Blues, som gav honom en Grammy, och I Walk The Line.

I fängelse

Genom hela sin karriär brottades Johnny Cash med droger och dömdes vid ett par tillfällen till villkorlig dom för narkotikainnehav. Men hitlåtarna fortsatte att komma i en hyfsat jämn ström under 50-, 60- och 70-talen. Vid några tillfällen uppträdde han också på fängelser i USA och även en gång, vid ett Sverigebesök 1972, på Österåkeranstalten norr om Stockholm. Ett besök som utmynnade i albumet ”På Österåker” (1973).

I slutet av sin karriär samarbetade han bland andra med yngre musiker som Bono, Nick Cave, Tom Petty och Joe Strummer. Johnny Cashs sista topplisteplacering blev covern på Nine Inch Nails ”Hurt”.

I am Johnny Cash: Tisdag 14 juni, kl 22.15 i SVT2


(1)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…