Annons
Annons


Musiker har bättre minne


Musik håller minnet igång.

Personer som regelbundet spelar ett instrument, förstärker både minne och hörsel.

Nu är det läge att plocka fram den gamla blockflöjten ur byrålådan och spela en trudelutt. Ny forskning länkar nämligen ihop förmågan att spela ett instrument med att hålla hjärnan och öronen i trim längre.

Annons

Positivt för minne och hörsel
– Livslångt musicerande verkar ha en positiv inverkan på åtminstone två viktiga funktioner som påverkas av åldrande – minnet och förmågan att höra tal i bullriga miljöer, säger medförfattare till studien dr Nina Kraus, Northwestern University i Chicago.

Gilla Allas.se på Facebook

18 musiker och 19 icke-musiker deltog i studien Auditory Neurosceience Laboratory i USA. Deltagarna var alla mellan 45 och 65, och musikerna började spela ett instrument som 9-åring eller yngre, och de hade fortsatt att spela även i vuxen ålder.

Musikerna bäst i test
Försökspersonerna genomgick olika minnes- och hörsel-tester, och musikerna slog icke-musiker i alla tester utom ett där de fick samma resultat.

Genom att lära sig och minnas ljudsekvenser skärper musikanter både sin hörsel och sitt minne. Det finjusterar nervsystemet, vilket enligt Dr Kraus, förklarar musikanternas bättre resultat i testet.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…