Annons
Annons


Mycket antioxidanter kan skydda mot stroke

Kvinnor som äter en kost rik på antioxidanter – med mycket frukt, grönsaker och gryn – löper lägre risk att drabbas av stroke, oavsett om de tidigare lidit av hjärt-kärlsjukdom eller inte.


Frukt och grönsaker minskar risken för stroke. Foto: Fotolia

Frukt och grönsaker minskar risken för stroke. Foto: Fotolia

Antioxidanter kan förhindra så kallad oxidativ stress och inflammation i kroppen och därmed minska risken för stroke. Därför är det bra om vi äter livsmedel som innehåller antioxidanter, särskilt frukt och grönsaker, enligt en studie från Karolinska Institutet.

Annons

Obalans ökar risken
Oxidativ stress innebär en obalans mellan produktionen av cellförstörande så kallade fria radikaler och kroppens förmåga att bekämpa dessa. Det leder till inflammation och i förlängningen det som i dagligt tal brukar kallas åderförkalkning.

Gilla Allas.se på Facebook

Antioxidanter, så som C- och E-vitamin, karotenoider och flavonoider, kan förhindra oxidativ stress och inflammation genom att de oskadliggör de fria radikalerna. Antioxidanter, särskilt flavonoider, kan också bidra till kärlvidgande effekt, minska inflammation och bildandet av blodklumpar samt sänka blodtrycket.

Närmare 37.000 kvinnor kartlagda
I den aktuella studien ingick närmare 37.000 kvinnor mellan 49 och 83 år som som drabbast av hjärt-och kärlsjukdomar och som inte gjort det.

Uppgifter om kostvanor samlades in genom en enkätundersökning. Forskarna kunde på det sättet bestämma studiedeltagarnas totala antioxidantkapacitet, TAC (total antioxidant capacity), som alltså visar den sammanslagna effekten av alla antioxidanter i kosten och även tar hänsyn till eventuella synergieffekter mellan olika ämnen. Forskarna delade sedan in kvinnorna i grupper i enlighet med deras TAC-intag.

Minskad risk
Det visade sig att för kvinnor med högst TAC-värden stod frukt och grönsaker för ungefär 50 procent av tillskottet av antioxidanter. Annan mat som bidrog till höga TAC-intag i denna grupp var fullkorn (18 procent), te (16 procent) och choklad (5 procent). Resultaten visade att kvinnor, utan hjärt-kärlsjukdom vid studiens start, i gruppen med högst TAC-intag hade en statistiskt signifikant lägre risk att drabbas av stroke, jämfört med gruppen som hade lägst TAC-intag. Detsamma gällde för kvinnor som tidigare drabbats av hjärt-kärlsjukdom.

Studien är publicerad i ”Stroke – journal of the American Heart Association”, online 2 December 2011 och heter “Total Antioxidant Capacity of diet and risk of stroke – a population-based prospective cohort of women”, Susanne Rautiainen, Susanna Larsson, Jarmo Virtamo & Alicja Wolk.

LÄS OCKSÅ


(22)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…