Annons
Annons


Nakenmodellen som klädde på sig!

Christina Lindberg är en av våra mest kända okända skådespelerska. Under några år på 70-talet figurerade hon i flera gånger som avklädd modell i herrtidningar. Samtidigt hade hon en biokarriär där hennes roll i filmen "Thriller - en grym film" inspirerade Quentin Tarantion att göra succén "Kill Bill".


K special Still thrilling - Christina Lindberg. Foto: Peter Thermanius/SVT

K special Still thrilling – Christina Lindberg. Foto: Peter Thermanius/SVT

När andra kvinnor klädde på sig och brände bh:n, klädde Christina Lindberg av sig och blev en ikon för kvinnlig objektifiering. När Lindberg var på toppen av sin karriär och på väg att bli stor internationell stjärna, klev hon av banan och utbildade sig till journalist. Nu, i pensionsåldern, gör hon comeback på vita duken.

Upptäcktes på badstranden

Christina Lindberg växte upp som näst äldst av fyra syskon, med en ensamstående mamma i Göteborg. Hungrig på uppmärksamhet upptäcktes hon på en badstrand i Falkenberg, 19 år gammal. Med sitt docklika utseende, späda kropp och tilltagna byst blev hon genast en fotograffavorit hos herrtidningarna. Mellan 1970 och 1974 medverkade hon i ett tjugotal filmer och var med och lade grunden till det som kallas den svenska synden.

Inspirerade Tarantino

Hennes förmodligen mest kända insats är dock som den stumma och enögda hämnerskan i filmen ”Thriller – en grym film” från 1974. Det var Thriller som inspirerade Quentin Tarantino till den berömda Kill Bill. Tarantino har i intervjuer uttryckt sin beundran för både filmen och Lindbergs rolltolkning.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Idag är Christina Lindberg 65 år gammal och har hållit sig undan rampljuset sedan 1970-talet. Men ändå är hon ihågkommen bland dem som såg hennes filmer då och bland en ny ung generation som ser henne som en förebild. Efter den långa tystnaden reser Christina Lindberg nu jorden runt och gästar filmfestivaler och skräckkonvent, möter fans och signerar fotografier.

Filmarna Ika Johannesson och Jane Magnusson har följt en stark och spännande kvinna som tar sig tillbaka till sin forna stjärnstatus och karriär, samt berättar varför hon hoppade av när hon var som störst.

Stjärnspäckat

Stellan Skarsgård – berättar för första gången om sin roll i sexploitationfilmen ”Anita – en tonårsflickas dagbok”, där han spelade mot Christina. Harriet Andersson – diskuterar åren som ”synderska” i svenska filmer. Siwer Ohlsson – flickfotografen som upptäckte Christina Lindberg. Barbro Bergman – Christina Lindbergs mamma berättar om barndomsåren. Todd Fischer – regissör av ”Cry For Revenge”, en film som Christina Lindberg spelade in 2013. Chris Haberman – journalist på filmtidningen Fangoria om Christina Lindbergs avgörande roll i den amerikanska grindhouse-genren.

Christina Lindberg: Fredag 2 oktober, kl 20.00 i SVT2

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…