Annons
Annons


Så slipper du magont i jul!

Ätit för mycket? Stinn och lite magont? Ja, det är lätt att stoppa i sig för mycket av julens godsaker. Men här kommer lite maghjälp i juletid!


ont-i-magen

Magen får mer än den tål ibland. Då finns hjälpen ofta närmre än du tror – i kryddhyllan!

Först ut var de gula saffransdoftande lussekatterna. Sedan smygstartade julmatsätandet med jultallrikar på lunchrestaurangen, julbuffé på firmans julfest. Allt varvat med glögg och pepparkakor på otaliga julmarknader och basarer i skolans, idrottsföreningens eller scoutkårens regi. Och nu kommer den riktigt stora utmaningen – själva julfirandet med familjen och släkten runt det egna julbordet med alla favoriträtterna.

Annons

Magen i uppror
Inte undra på om magen ibland kommer i uppror och protesterar. För det man kanske inte tänker på är att det ofta är en salig blandning man stoppar i sig. I stora mängder. Och proppar man dessutom i sig mer än nödvändigt kan vilken mage som helst börja krångla.

Kramplösande kummin
Under jul- och nyårshelgen brukar det höjas ett och annat snapsglas. Inte bara för att brännvin är humörhöjande utan av hävd också som hjälp att spjälka fettet i maten. En omtyckt snapskrydda är då kummin som verkar milt kramplösande på tarmmusklerna vid väderspänning, en inte ovanlig följd när man hängett sig åt bordets överflöd. För att motverka gasbildning har kummin även använts som krydda i grovt bröd.

Malört en läkeväxt
Men står det ”beska droppar” på flaskan är brännvinet kryddat med malört. För beskt är det. Inte för inte finns uttrycket ”malört i glädjebägaren”. Men smaken gillas trots det av många. Malört ingår även i vermouth och i absint, innedrycken nummer ett bland franska artister och konstnärer vid förra sekelskiftet. Absint förbjöds senare då den höga halten av det giftiga ämnet tujon, som ingår i malört, kunde ge hjärnskador vid stort intag. Malört är en mycket gammal läkeväxt mot dålig matsmältning.

Smälter maten
På kontinenten har man som tradition att ta sig en ”digestif” eller ”Magenbitter” som också innehåller malört. När man har ätit mycket, och speciellt mycket fet mat, vill man gärna ha något för att hjälpa till att smälta maten. De bittra ämnena från olika örter som ingår hjälper till att öka utsöndringen av tarmvätska.

Gurkmeja och chilipeppar
I Indien och Kina har man använt ingefära vid magproblem ända sedan 5 000 år f Kr. Ingefära innehåller en flyktig olja som bland annat påverkar matsmältningen genom att stimulera utsöndringen av matsmältningsenzymer. Te gjort på skivad ingefära och hett vatten startar förbränningen i kroppen. En annan krydda som också använts mycket är gurkmeja. En matsked i samband med en måltid sätter fart på en trög matsmältning. Chilipeppar är ytterligare en.

Örter mot fett
Men även örtkryddor som salvia, timjan och kamomill är välgörande när man ätit fet mat. Både i maten och som te. I länderna kring Medelhavet gör man gärna te gjort på basilika, helst färsk men även torkad går bra.

Maghjälp i juletid

Bittertinkturer – Har anor från medeltiden. Innehåller bitterämnen från örter som stimulerar matsmältningen:

  • Bitterstern
  • Svenskdroppar
  • Galexir
  • Digitur
  • Cynaramin

Preparat med enzymer – Innehåller enzymer från frukt och bär, till exempel papaya och ananas, som hjälper till att spjälka maten.

  • Caricol
  • Ledizym
  • Mucosa
  • Bromelain

Mjölksyrebakterier (probiotika) – Balanserar tarmfloran:

  • Bifiform
  • Probiomax
  • Lactiplus

Andra kosttillskott som kan hjälpa:

  • Kiselgel
  • Silicea mag-tarm gel, Silicol
  • Aloe vera juice

Akuthjälp från livsmedelsaffären:

  • Samarin
  • Bikarbonat. 1/2 tsk i ett glas vatten

Av Eleanor Martinsdotter
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(19)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…