Annons


När svenskarna reser utomlands lämnas julen hemma


Julen närmar sig med stormsteg och många passar då på att resa iväg på semester. Att åka iväg till solen med familjen samt fly alla krav och måsten, det är de främsta skälen till varför man vill resa iväg – och när svenskarna reser utomlands över julhelgerna lämnas gärna julattiraljer och traditioner hemma.

Annons

Det visar Vings undersökning Resepanelen där 5 745 svenskar svarat på frågor om julresor.

Om svenskarna får välja vill nära 5 av 10 (48 procent) fira jul i Sverige, men nästintill lika många, drygt 4 av 10 (41 procent), kan även tänka sig att fira jul utomlands i solen. Den största anledningen till att man vill fira jul utomlands är att få tid med nära och kära och då blir resan en fin julklapp (47 procent), men många vill även resa iväg för att slippa alla krav och måsten (32 procent) samt för att fly julstressen (13 procent).

Reser man iväg över julhelgerna är det många som väljer att lämna julen hemma och behovet av klassiskt julfirande är då litet. 48 procent av de tillfrågade i Vings Resepanel uppger att de helst vill slippa julfirande helt och hållet. Drygt 6 av 10 (62 procent) tycker inte heller att det är viktigt att det resmål och hotell som man besöker julpyntar eller anordnar jularrangemang.

Resan är julklappen

Att få en resa i julklapp är mycket populärt och uppskattas av 95 procent av de tillfrågade i Resepanelen. Närmare 8 av 10 (75 procent) kan också tänka sig att ge bort en resa i julklapp. Däremot är det inte särskilt vanligt att ta med sig julklappar om man väljer att fira jul utomlands. Nära 6 av 10 (58 procent) väljer att hoppa över julklappar och ser istället resan som en gåva i sig.

Topp 3: Hit vill svenskarna resa i jul

1. Kanarieöarna (21 procent)

2. Thailand (16 procent)

2. Karibien (55 procent)

Resepanelen är en kanal mellan reseintresserade och semesterarrangören Ving. Det är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semestrar, resor och andra närliggande frågor. Att vara med är frivilligt och kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. 5 745 svenskar, som är medlemmar hos Ving har svarat på frågor om res- och semestervanor. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät. Undersökningen genomfördes i november 2014.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…