Annons
Annons


Närodlat på riktigt

Skörda lite grönsaker och fånga in middagsfisken – direkt i köket. Det kan bli framtiden om forskningen om Det gröna köket vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Haninge blir verklighet.


Växtväggar och växttavlor ingår i forskningsprojektets utprovningar. Foto: Marie Gullew/KTH

Växtväggar och växttavlor ingår i forskningsprojektets utprovningar. Foto: Marie Gullew/KTH

– Vi ser en efterfrågan av det klimatsmarta alternativet, säger Annika Carlsson Kanyama, som är docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och projektledare

Projektet ska ta fram utrustning som gör det möjligt att odla mat utan att ha ett växthus. Forskarna har inrett köket i utprovningslägenhet med olika lösningar för hemmaodling.

Annons
Odling och ljuskälla.

Odling och ljuskälla.

Här finns bland annat en odlingsmöbel för fisk och grönsaker. Den består av ett akvarium med matfisk av arten tilapia och ett växthusskåp där tomatplantor drivs upp med vatten från fiskodlingen. Metoden kallas akvaponi och kräver endast tillförsel av fiskmat och den mängd vatten som försvinner genom avdunstning.

I köket finns också olika former av odlingsväggar med växtbelysning, för exempelvis salladsväxter och kryddor.

Genom att odla i städer, där många konsumenter bor, så minskar transporter och miljöbelastade utsläpp. Samtidigt ökar kvaliteten på inomhusluften hos den som odlar.

– Avdunstningen återfuktar luften. Det motverkar lufttorrheten som annars kan bli i uppvärmda hem, säger, Annika Carlsson Kanyama.

Användartester pågår där deltagarna ska få bedöma sitt intresse för odlingsformen, samt hur mycket pengar och tid de skulle vara beredda att investera i en odling. Efter testerna ska projektet redovisas för Delegationen för hållbara städer som är projektets finansiär.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…