Annons
Annons


Näsduksträdet i full blom!

Nu blommar näsduksträden i Botaniska Trädgården i Göteborg. Minst två veckor framåt kan man njuta av trädens vita högblad som fladdrar i vinden, som just näsdukar. I år kan du även köpa ett eget näsduksträd i Botaniskas Butik!


Näsduksträdet från Kina

Det kinesiska näsduksträdet är ett av världens vackraste och märkligaste träd.

Näsduksträdet trivs i närings- och humusrik jord. Växtplatsen bör vara varm och skyddad, gärna i halvskugga. Tillgång till vatten är viktig, men för mycket vatten i kombination med kyla på senhösten kan vara förödande och växtplatsen bör därför vara väldränerad.

Annons

I Sverige är trädet härdigt i zon 1-2. Man får inte vara otålig, det tar ca 10 år innan det blommar.

Näsduksträd (Davidia involucrata) (även kallat Duvträd eller Spökträd) har sitt naturliga utbredningsområde i de centrala delarna av Kina Trädet anses vara ett av de vackraste blommande träden i världen. Det beror på den spektakulära blomningen, som också gett trädet dess namn.

De stora vita högbladen (som innehåller den egentliga blomman) är mycket uppseendeväckande och det ser ut som om trädets grenar är behängda med näsdukar eller duvor.

I Botaniska trädgården hittar du näsduksträden i Japandalen och i Bambulunden. Vi rekommenderar trädet i Japandalen eftersom det är svårt att se kronan på exemplaret i Bambulunden. Näsduksträden i Botaniska är mer än 50 år gamla.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…