Annons
Annons


Nästan varannan svensk är ”flexitarian”


vegetariskt

I USA kallar man dem flexitarianer, eller semi-vegetarianer – de som inte vill utesluta kött helt men som dragit ner på sin köttkonsumtion och istället gett grönsakerna företräde. Trenden är tydlig även i Sverige.

Annons

Enligt en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna väljer nästan hälften av alla icke-vegetarianer (44 procent) att äta vegetariskt en eller flera gånger i veckan. 30 procent äter vegetariskt en gång i veckan. 28 procent uppger också att de planerar att äta mer vegetariskt framöver.

Gilla Allas.se på Facebook

Främst unga

Det är framför allt de yngre som dragit ner på sin köttkonsumtion. 52 procent av de mellan 15-34 väljer att äta vegetariskt en eller flera dagar i veckan, jämfört med 36 procent av de i åldern 56-79. 41 procent av de yngre planerar att äta mer vegetariskt framöver, jämfört med 19 procent av de äldre.

Från undersökningen:

Hur många dagar i veckan väljer du att äta vegetariskt?

Alla dagar i veckan, jag är vegetarian: 5%
1 gång i veckan: 30%
2-3 gånger i veckan: 9%
3 gånger i veckan eller mer: 5%
Aldrig: 51%

Planerar du att äta mer vegetariskt framöver?

Ja 28%
Nej 46%
Jag äter alltid vegetariskt 5%
Vet ej 21%

Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under september 2014 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 15-79 år. Sammanlagt 1023 svenskar deltog.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…