Annons
Annons


Negativa följder av turism med vilda djur


elefant i kedjor

 

Upp till 4 miljoner turister som besöker turistattraktioner med vilda djur bidrar troligen till ett storskaligt djurplågeri och till att djuren kan bli utrotningshotade. Den typiska turisten är också omedveten om den påverkan som den har. Det är några av slutsatserna i en studie som World Animal Protection har gjort i samarbete med universitetet i Oxford.

Annons

Det är den första djupgående studien av den påverkan som turism har på vilda djur. Forskarna undersökte 48 sorters attraktioner med vilda djur i tusentals olika anläggningar. De spänner från gatuunderhållning som ormtjusning, dansbjörnar och shower med makaker till stora, etablerade anläggningar med tiotusentals besökare varje år. De valde sedan ut 24 av dessa attraktioner som är bland de mest populära med runt 3,6 – 6 miljoner turistbesök årligen, och granskade dessa mer grundligt. Bland annat kom de fram till att:

* 18 attraktioner (inklusive ”tigerselfies”, vandra med lejon, delfinarier, Kopi Luwak-farmer och elefantparker) påverkar välfärden negativt för sammanlagt 230 000–550 000 djur.

* 14 attraktioner som rör 120 000 – 340 000 djur har negativ påverkan på bevarandet av vilda djurarter.

* Det var bara 6 sorters attraktioner som rör 1 500 – 13 000 djur som bedömdes ha positiva effekter för djuren välfärd och bevarande – samtliga var reservat för vilda djur.

* Det innebär att 2 – 4 miljoner turister varje år ekonomiskt stöttar verksamheter som sannolikt har negativ påverkan på djurens välfärd och/eller artbevarande.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…