Annons
Annons


Nej, det är inte vågen det är fel på…


våg vid viktnedgång

Många sviker dieten för snabbt och tappar därför inte så mycket i vikt som de skulle vilja.

Många svenskar vill gå ner i vikt, men de fastnar i jojobantning. En ny kanadensisk undersökning visar att uthållighet är viktigare än vilken diet man väljer för att gå ner i vikt.

Annons

Nyhetsbyrån TT rapporterar om resultatet från 48 vetenskapliga undersökningar av olika dieter genomförda av kanadensiska forskare.

Ingen skillnad
Resultatet visar att de som åt få kolhydrater och de som satsade på lite fett gick ner ungefär lika mycket under en period på tolv månader. Forskarnas slutsats är att det inte tycks spela någon större roll vilken diet man väljer – det viktiga är att man håller fast vid den.

Men här går svenskarna bet. En Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna visar att många svenskar vill gå ner i vikt men att flera fastnat i jojobantningsfällan.

Tänk livsstil
71 procent vill gå ner i vikt. 37 procent har testat en eller flera dietmetoder men de flesta (30 procent) överger dieten redan efter några veckor. Bara 13 procent lyckas hålla dieten ett halvår och endast 10 procent ett år eller mer.

– Följsamheten är avgörande, så enkelt är det. De som väl inser det, de som slutar tänka bantning och istället tänker livsstil, det är de som kommer att lyckas långsiktigt, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Hälsan viktigaste skälet
Enligt Sifo-undersökningen är största anledningen att vilja gå ner i vikt för hälsans skull (56 procent), för att man vill känna sig mer attraktiv (18 procent) och för att stärka sitt självförtroende (14 procent)

Från undersökningen:

  • 71 procent av svenskarna vill gå ner i vikt
  • 37 procent har testat en eller flera metoder för att gå ner i vikt
  • Vanligaste längden att hålla en ny diet är ”några veckor” (30 procent)
  • Endast 13 procent har hållit en diet i ett halvår och bara 10 procent ett år eller mer
  • Majoriteten av de som vill gå ner (21 procent) vill gå ner 2-5 kg

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under februari 2014 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 18-79 år. Sammanlagt 1066 svenskar deltog.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…