Annons
Annons


Nio av tio vet att bär är nyttiga


nyttiga bär

En smak av sommar!

Så här inför midsommarfirandet vet vi vad vi vill ha ut av våra jordgubbar och nio av tio konsumenter är säkra på att jordgubbar är nyttiga att äta. Och åtta av tio vill att det ska vara svenska jordgubbar på midsommarbuffén.

Annons

Det visar en konsumentundersökning som gjorts av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet & Svenskt Sigill.

Antioxidanter är ett av flera goda näringsämnen som finns i bär. Antioxidanterna skyddar kroppen mot de skadliga fria radikalerna som kan bidra till diabetes, olika cancerformer och hjärt- kärlsjukdomar. Här är en liten lista på några nyttiga bär:

Gilla Allas.se på Facebook

Jordgubbar
En sommarklassiker som innehåller en hög dos antioxidanter. Ekologiska jordgubbar är bäst, de har högre halt cancerbekämpande ämnen, samt mer smak, sötma och färg. Rikliga på kalium, C-vitamin och folsyra.

Blåbär
Blåbärs antioxidanter är skyddande mot flera cancerformer och har goda effekter på hjärnan. De skyddar mot urinvägsinfektion hjärt- och kärlsjukdomar tack vare dess naturliga antibakteriella ämnen. Rika på mangan och järn och fungerar lika bra färska, som frysta.

Lingon
Ett svenskt bär som innehåller bland annat B-vitaminer, C-vitamin, magnesium och kalium. Lingon innehåller många av de ämnen som bekämpar tumörceller i kroppen.

Körsbär
Om man äter körsbär regelbundet så minskar man inflammationerna i kroppen. Bären innehåller extremt mycket C-vitamin, men passa dig för torkade körsbär, de innehåller extremt mycket socker.

Hallon
Bären har en naturlig effekt mot virus, bakterier och svamp. De är rika på c-vitamin, folsyra, koppar och järn. Hallon har även förmågan att öka fettförbränningen. Frysta hallon har nästan lika högt näringsvärde som färska, så se till att ha en påse bär i frysen till smoothies och gardering.

Björnbär
Bären innehåller mycket kalium som har skyddande egenskaper mot cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Björnbär finns att köpa som frysta eller i juiceform.

i YouGovs akttuella undersökning tillfrågades 1 023 personer i åldrarna 18-74 år om sin inställning till bär i allmänhet och jordgubbar i synnerhet.

Här är en sammanfattning av resultatet:

  • Nio av tio, 92 procent, är säkra på att det är nyttigt att äta bär varav 71 procent är helt övertygade
  • 8 av 10 konsumenter, 79 procent, tycker att svenska jordgubbar är godare än importerade. Högst är siffran bland konsumenter över 55 år, lägst bland yngre konsumenter.
  • Det finns ett intresse för att lära sig mer om olika jordgubbssorter. Varannan, 52 procent, skulle vilja lära sig mer om olika jordgubbssorter och hur de smakar.
  • Tre av fyra konsumenter, 76 procent, tycker att det är stor variation i smaken på svenska jordgubbar.
  • Storleken har betydelse. Nästan fyra av tio eller 37 procent föredrar små jordgubbar framför stora.

(Källor: Bärfrämjandet och Improveme.se)

LÄS OCKSÅ


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…