Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Helena Kubicek Boye har Camilla Läckberg som förebild

16 maj, 2019 
AvHenrik Högström
Psykologen Helena Kubicek Boye satte upp tydliga mål. Hon skulle skriva deckare och bli publicerad utomlands. Förebilden är deckardrottningen Camilla Läckberg. ”Hon har varit en sådan positiv kraft för mig.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med höga försäljningssiffror, materiell framgång och en yngre pojkvän är Camilla Läckberg en författare som väcker känslor. Leif GW Persson tyckte att hon skrev som ”Nicke Lilltroll” och minsta lilla inlägg från hennes penna på sociala medier kan bli en kvällstidningsrubrik.

Helena Kubicek Boye ser inte den sidan av deckardrottningen.

– Jag ser en kvinna som är orädd och som vågat satsa fast det inte såg så lätt ut. Sedan vågar hon vara kommersiell också, säger Helena.

Har skrivit böcker om Anna Varga

Helena tror på tydliga målsättningar och förebilder. 2016 bestämde hon sig för att hon skulle testa om det gick att etablera sig som deckarförfattare.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Och eftersom en målsättning utan plan förblir en dröm så bestämde hon sig för att bli en publicerad deckarförfattare. Den ljusaste natten är den andra i serien om psykologen Anna Varga.

– Jag hade som mål att skriva minst tre, nu genomför jag det, säger Helena.

Camilla Läckberg på röda mattan
Helena Kubicek Boye har Camilla Läckberg som sin förebild. Foto: TT

Camilla Läckberg är förebilden

Hon hade en bild av Camilla Läckberg fastsatt på anslagstavlan hemma under arbetet. Ett sätt att påminna sig om att det faktiskt går att skapa sig en egen karriär som deckarförfattare.

Annons

Även om Helena jobbat med Camilla Läckberg som en tydlig förebild så handlar det om en rent professionell målbild. Det är alltså inte så att hon jagat efter deckardrottningen på Bokmässan eller andra branschträffar med autografblocket i högsta hugg.

– Jag har inte aktivt försökt ta kontakt men jag hoppas jag får träffa henne vid något tillfälle en dag.

– Jag behövde framför allt ha en orädd kvinna som förebild och det har hon varit för mig, säger Helena.

Helena Kubicek Boyes pussar pojkvännen Victor.
Pojkvännen heter Victor. Foto: Privat

Har en yngre pojkvän

Samtidigt har hon, antagligen oavsiktligt, följt förebilden på fler sätt än så. Precis som Camilla Läckberg så är Helena ihop med en yngre man. Pojkvännen Victor är 28. Helena är 42.

Annons

De 14 åren i åldersskillnad är inget som har gått omgivningen förbi. Inte ens Helenas döttrar har kunnat undgå att påpeka det.

– Det är ju en del som har skojat om det. Men det är bara kvinnor som har tyckt att det varit märkligt. Inga män, säger Helena som menar att åldersskillnaden faktiskt bara är en siffra i det här fallet.

Både hon och Victor befann sig ”på samma plats” i livet när de träffades. De ville åt samma håll. Annars hade det inte fungerat. Och hon är ju långt ifrån ensam om att ha förälskat sig i en yngre man. Aktuella exempel är Carina Berg och Brigitte Macron. Hon är i gott sällskap.

Psykolog i grunden

Helena konstaterar flera gånger under samtalet att livet ska vara ”gött” och då ska inte en siffra få stå i vägen. Samtidigt har Helena tillgång till en hel del mörker som kan göda hennes deckare.

Annons

Hon är psykolog i grunden och arbetar i dag halvtid på en vårdcentral i skånska Arlöv. I början av karriären jobbade hon under två år på Säters öppenvårdspsykiatri. Den rättspsykiatriska klinik där bland andra Thomas Quick behandlades.

Säter är den miljö där Helenas hjältinna Anna Varga opererar.

– Jag blev förälskad i miljön där. Det är fantastiskt vackert.

Helena Kubicek Boye tittar in i kameran
Helena Kubicek Boye har nu skrivit två deckare. Foto: PR

Har pratat med förbrytare

Helena berättar att hon sökte sig dit för att lära sig mer om de grövsta diagnoserna.

– Hur är en narcissistisk person eller hur beter sig en psykotisk manisk person. Jag har haft nytta av allt det där senare i andra sammanhang.

Annons

Som psykolog har hon själv suttit ner, pratat med och försökt bota förbrytare. Det har inte handlat om att urskulda deras brott utan att försöka förstå mekanismerna bakom diagnoserna.

Det är givetvis en tillgång för en deckarförfattare. Hon skulle kunna berätta hårresande historier ur verkliga livet men nöjer sig med att hämta inspiration från jobbet till böckerna.

En konkret insikt från arbetet som psykolog är också att många mår rätt dåligt i dag. Åtminstone om man ska tolka förskrivningen av sömntabletter och antidepressiva medel.

Det finns det något terapeutiskt med att fabulera och hitta på kring människors mörker. Helena gör både och.

– När jag jobbar är jag bara psykolog-Helena. Är strukturerad och tar ansvar. Men annars är jag ingen perfektionist, jag tar det inte så allvarligt.

Tufft med recensioner

Samma sak när det gäller recensioner.

Annons

– I början var jag alldeles för bra på att suga åt mig det dåliga. Då bestämde jag mig för att ha koll – det kan ju vara konstruktiv kritik också – men att inte gå för djupt. Men när man jobbar med redaktör får man mest kritik av allt. Och en bra redaktör är hård.

– En del gillar det jag gör, andra inte. Då får jag tänka på varför jag gör detta, och inte jämföra mig med andra.

– Vid sådana tillfällen är det väldigt skönt att bara gå till jobbet på Arlövs vårdcentral.

När Helena bestämde sig för att satsa på författarskapet ville hon bli utgiven och få sin bok på topplistan. Målsättningar som hon bockat av.

Föresatsen att bli utgiven utomlands återstår att bli uppfylld. Målsättningen är att Anna Varga ska erövra Tyskland, Danmark och Norge.

Annons