Quiz: Hur mycket ”boomer” är du?

Scen ur tv-serien Bonusfamiljen.

Manusförfattarna till berättelserna om Sune, Svensson, Svensson och inte minst Bonusfamiljen hade inte haft något att driva med om generationsklyftan inte funnits inte funnits. Foto: Ulrika Malm/SVT

Varje generation behöver revoltera mot den tidigare. Det är därför varje kull har sin jargong. Men vet du vad de pratar om och varför?

Tänk er att ni sitter flera generationer vid julbordet och pratar. Du kanske vill ställa några intresserade frågor till de yngsta. Höra hur läget är och vad som händer i deras liv.

Lagom till prinskorven tar du tag i taktpinnen.

”Jaha, ungar vad är det som är på G nuförtiden? Är det fortfarande Markoolio som gäller?”, säger du och gör en så kallad ”dab” för att visa att den här åldringen är det fart i.

Quiz: Vad kan du om ”Solsidan”?

Här kan man tänka sig att ungdomarna lägger ner besticken, rullar med ögonen och stönar ”ok, boomer”.

Klassisk generationsklyfta

Vi har en klassisk generationsklyfta vid bordet. Lika klassisk som den mellan ”grisatassar” (skånska för grisfötter) och köttbullar. Men redan de gamla grekerna rullade antagligen generat med ögonen när deras föräldrar och farföräldrar visade att tiden sprungit ifrån dem.

Det hör till. Varje generation skapar sin egen identitet och ofta med den föregående som motbild. Vi har våra egna julkalendrar att rasa mot, fula kläder att minnas och favoritartister som återkommer i paketfestivaler varje sommar.

Steve Buscemi i tv-showen 30 Rock.

Steve Buscemi försöker smälta in bland ungdomarna i tv-showen 30 Rock. Foto: Youtube

Så vadå om de yngsta är snabbare på telefonen än med att plocka ur disken. De har ändå inte upplevt mirakel som färgteven, ABBA i Brighton och Arne Weise som julvärd.

Ensamma eller tillsammans?

Men det finns så klart allvarligare sidor av generationsklyftan också, annars hade begrepp som ”ok, boomer” aldrig uppstått. Här har generationerna grävs ner sig i olika skyttegravar i frågor om vad som är viktigast. Klimatet kan till exempel vara en sådan vattendelare. Poängen med skärmtid en annan. Är vi ensamma på internet eller är vi i själva verket mer tillsammans?

Från 40-talister till millenials

Vad betyder "boomer"?

Termen ”boomer” betyder egentligen ”Babyboomers”. Det vill säga de barnrika kullarna som föddes i välståndet efter andra världskriget och fram till 1964. I Sverige har samma kull, 40-talisterna, benämnts ”jätteproppen Orvar” eftersom de är så många och ovilliga att gå i pension.

Generation X (1965-1979) Inklämd mellan två tongivande generationer har X inte kartlagts lika noggrant som den före och den efter. Anonymiteten kan hänga samman med lågt barnafödande under den här perioden.

Millenials (1980-1996) Födda och uppväxta i en tid präglad av mycket oro och konflikt och svajig ekonomi. Kanske inte på hemmaplan men runt om i världen. Terrorattacker i USA och krig i Irak och Afghanistan.

Gen Z (1997-) En generation uppvuxna med en smartphone i handen och sociala medier på Internet.

Källa: DN

Quiz: Hur mycket "boomer" är du?

Men hur är det? Är du en stolt ”boomer” eller vill du förtvivlat gärna vara nere med kidsen? Gör vårt helt ovetenskapliga test och finn dig själv.