Quiz: Hur mycket kan du om våra klassiska julfilmer?

Scen ur Love Actually från 2003.

Det är kärlekens högtid. Varma hjärtan som kurar framför öppna brasor i fula tröjor och tomtar som spårar ur. Känslorna tenderar att vara ”all over the place” när julen skildras på vita duken. Men hur mycket vet du om säsongens favoriter?

Julfilmer och julbordet har mycket gemensamt. Alla har sina favoriter och vi har inga problem med att det är samma sak som serveras år efter år. Det är lite som med reglerna för Monopol, var familj har sin egen tradition och tolkning av reglerna.

Jarl Kulle längst fram i julfirandet. Ur Ingmar Bergmans Fanny och Alexander från 1982.

Jarl Kulle leder dansen på julfesten i Fanny och Alexander. Foto: SF

De allra populäraste julfilmerna speglar också publiken. Det vill säga att det finns ett tydligt familjefokus. Filmerna handlar ofta om människor som, på ett eller annat sätt, försöker ta sig hem till familjen för att fira jul (Vilket Peter Jöback-filmen Jag kommer hem till jul, är ett sorts bevis för). En annan oumbärlig beståndsdel är kärleken. Alla får (med några undantag) varandra på slutet.

Julen – en tid för mirakel

Inte sällan finns det någon form av mirakel med. Onda människor inser sina felsteg när fjällen faller från deras ögon och goda människor förlåter. Det är glädjens högtid för både hög och låg.

Karen Allen och Bill Murray i Scrooged från 1988.

Charles Dickens berättelse om den gnidne Ebeneezer Scrooge som mjuknar och blir god i juletid finns i flera filmade varianter. Här Scrooged (1988) med Karen Allen och Bill Murray. Foto: TT

Julen kan vara action

I Ensam hemma (1990) är det lille Kevin som blir lämnad ensam kvar när resten av familjen, ovetande om hans öde, åkt till Paris. Det blir en kamp mot klockan, och kanske framför allt två diaboliska inbrottstjuvar, som slutligen bäddar för att familjen slutligen kan återförenas kring granen.

Bruce Willis som John McClane i i <i>Die hard</i>

Ho-ho-ho! Finns här några snälla terrorister? Bruce Willis söker julefriden i Die Hard

Actionfilmen Die Hard (1988) är till det yttre ingen renodlad julfilm. Men här finns den härdade snuten John McClane som tagit sig till Los Angeles för att fira jul med sin fru. Hans planer går i stöpet när han får en terroristattack på halsen. Men McClane knogar oförtrutet vidare med pistolen i högsta hugg och en vits i mungipan. Inget får komma i vägen för den planerade familjeåterföreningen. Inte ens långhåriga terrorister från Tyskland. Det är ju Jag kommer hem till jul fast med pang-pang.

Tomten är far till alla barnen

Quiz: Hur mycket kan du om julen och våra jultraditioner?

I Sverige har regissören Kjell Sundvall moderniserat julfilmens familjeperspektiv när han låter flera konstellationer av både nuvarande och före detta fira tillsammans i Tomten är far till alla barnen (1999). Det är bäddat för glöggspetsat drama när sanningar och oförätter ska vädras.

Eftersom familjen står i fokus för julfilmerna blir det också utrymme för en del stereotyper. Framför allt virriga pappor och en del urspårade tomtar (Bad Santa, 2003).

Men störst av allt är så klart kärleken. En julfilm utan en puss under misteln (eller motsvarande) är inte mycket till julfilm. I Love Actually (2003) är det, som titeln antyder, gott om kärlek åt alla håll och kanter.

Och egentligen är det inte mycket mer man kan begära.

Testa dina filmkunskaper i vårt julquiz: