Quiz:Vad kan du om svenska dokusåpor?

svenska dokusåpor

Paradise Hotel och Big Brothervinnaren Carolina Gynning

Foto: TT

För 25 år sedan gjorde Expedition Robinson "vanlisar" till kändisar. Det var startskottet för en ny våg av reality-tv, eller dokusåpor, som sköljer över oss än idag. Gör vårt quiz och kolla vad du minns av allt från Naken-Janne till Robinson-öarna.

Okaj, okaj. Harald Treutigers trygga Göteborgska var redan välbekant för svensk tv-publik när han blev den första programledaren för Expedition Robinson. I SVT-dokumentären Den svenska dokusåpan (på SVT Play 13 september) berättar nu de som var inblandade i produktionen om turerna kring programmet.

Expedition Robinson

Vanliga människor på en öde ö som tävlar och röstar ut varandra var ett revolutionerande och lyckat koncept.

Foto: TT

Det här är Kate och Williams nya titlar efter drottningens död

Harald Treutiger berättar hur det kändes när utröstningarna kallades för mobbnings-tv och vinnaren Martin Melin pratar om hur det kändes att gå från att vara en anonym polis till att stå överst på Bindefeldts inbjudningslista. Sammanfattningsvis kan man säga att Robinson gick från att vara starkt ifrågasatt till att bli en bred tittarsuccé.

Nalle Knutsson, Club Goa

Färgstarka musikalartisten Nalle Knutsson agerade nöjeskonsult i Club Goa och gjorde gästspel i Big Brother.

Foto: TT

3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp
0:50

Efter reklamen: 3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp

(0:50)

Slå på ljud

Grenarna på Reality-trädet

Efter att Robinson visat att tv-publiken gillade att se vanligt folk smida ränker med varandra och bilda pakter så har efterföljarna kommit i en strid ström. Och med exempel som Farmen och Baren har nya kändisar sett dagens ljus. Naken-Janne kunde åka på turné och Robinson-Robban kunde kamma in kontanta tusenlappar på inhopp som bartender. Det var strålande realitytider.

I Den svenska dokusåpan får man träffa kändisarna från förr som minns även om det i vissa fall är dimmigt. Det ingick liksom i uppdraget.

Otrohet – psykologen om de fem vanligaste anledningarna

Kändisarna som vanlisar

Efter att vanligt folk blivit kändisar har showerna gått varvet runt. Med program som Stjärnorna på slottet och Mästarnas mästare har skådespelare och idrottsmän/kvinnor fått nytändningar i karriären (eller åtminstone i det allmänna medvetandet). Pernilla Wahlgren som är självklar huvudrollsinnehavare i Wahlgrens värld intygar att så är fallet.

– Jag har ett före och ett efter Wahlgrens värld. Det måste jag ju säga.