Annons
Annons


Nu får barnen berätta sin historia


barn i världen

Våra barn är det viktigaste vi har. Men hur har våra barn det? På måndag 13 december sänds första avsnittet av fyra i reportageserien Våra barns liv i TV4.

I serien får du följa barn från olika delar av världen som lever under andra förhållanden än de flesta av oss är vana vid. Programserien är ett samarbete mellan Svenska PostkodLotteriet, organisationerna som får medel från lotteriet och TV4.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Barnen berättar sina historier om livet, men också om vad som händer när katastrofen kommer. Det är barn som förlorat sina hem, föräldrar, blivit sjuka och ibland står helt ensamma i världen, säger Jenny Östergren som är programledare för Våra barns liv.

Ett av barnen du möter är Eddie fem år. Sedan en tid tillbaka kämpar han mot leukemi och efter en tuff period ser framtiden nu ljus ut, inte minst tack vare den intensiva forskning som bedrivs inom området. Förutom Eddie från Sverige möter vi också barn från Haiti, Kambodja, Nepal, Malawi och Sydafrika.

Det finns hopp
I programmet blir det tydligt att det finns hopp. Inte minst tack vare det arbete som frivilligorganisationer utför runt om i världen där barn får nya familjer, tak över huvudet och medicinerna de behöver för att överleva.

Organisationer vars projekt reportageteamet har besökt är: Barncancerfonden, Friends, Hand in Hand, Läkare Utan Gränser, Min Stora Dag, Plan, Rädda Barnen, Röda Korset, SOS Barnbyar och Unicef.

Förutom barnen medverkar även barnrättsspecialister som Unicefs vicechef Hilde Frafjord Johnson, Hand in Hands internationella ordförande Percy Barnevik och Nelson Mandelas fru, barnrättskämpen Graca Machel. Specialisterna pekar i sina uttalanden på lösningar och berättar glädjande nog att de allra flesta problem faktiskt är fullt möjliga att lösa – om viljan finns.

Återförening efter sex år
I första avsnitett träffar vi Komaray som blivit av med sina biologiska föräldrar och nu bor i en av SOS:s barnbyar i Kambodja.

– Jag var fyra år gammal när min pappa högg min mamma i ryggen så att hon dog, berättar Komaray. Han flydde och några år senare hörde jag att han också hade dött.

Sedan en tid bor Komaray i en av SOS barnbyar hos sin SOS-mamma. Hon känner sig trygg och glad, går i skolan och har en mamma som tar hand om henne och nio ”syskon” som om de vore hennes egna. Även om hon ibland saknar sina biologiska föräldrar och blir ledsen.

Vi ser också hur 13 årige Mazar lever efter översvämningarna i Pakistan efter att ha förlorat sitt hem. Dessutom träffar vi Gonseke som efter sex år återförenas med sin fru och sina barn.

Övriga program sänds 14, 15 och 26 december.

Våra barns liv – måndag 13 december kl 22.40, i TV4 (del 1/4)

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…