Annons
Annons


Nu kommer du få betala för påsen – även i klädbutiken

EU vill minska förbrukningen av platskassar. Från och med den 1 juni kommer flera klädbutiker börja ta betalt för sina påsar.


Vi är redan vana vid att betala en slant för bärkassen i matvarubutiken. Men från och med den 1 juni 2017 kommer allt fler butiker ta betalt för plastpåsar.

Marint skräp och i synnerhet plast och plastpåsar utgör ett stort hot mot den marina miljön. Bild: IBL

Bakgrunden är en lagändring som bottnar i direktiv från EU, skriver Svensk Handel.

Annons

Det tar 400 år för naturen att bryta ner en plastpåse. Under tiden finfördelas den i mindre bitar som blir skadliga både för djur och människor.

Fler svenska klädkedjor har gått ihop och kommer ta betalt för sina plastpåsar. Bild: IBL

Enligt Naturvårdsverket använder vi i dag nästan 200 plastpåsar per person och år. Varje påse används sedan i snitt i 30 minuter. Naturvårdsverket föreslår också ett lägstapris på 5 kronor per plastbärkasse bör införas.

Gilla Allas.se på Facebook

Målet är därför att successivt minska användningen av plastbärkassar. I slutet av 2019 hoppas EU att ingen använder mer än 90 påsar per person och år.

Uppmaningen: Ta med egen påse

Från och med den 1 juni börjar flera svenska klädkedjor att ta betalt för plastpåsar. Bland annat KappAhl, H&M, Gina Tricot och Lindex börja ta betalt för plastpåsar och uppmanar samtidigt kunder att ta med sig en egen påse hemifrån.

I flera länder har olika typer av förbud mot plastkassar införts, skriver SVT.

I Sydafrika riskerar handlare somlämnar ut den tunnare sortens plastpåse böter eller i värsta fall fängelse. I Frankrike är det förbjudet att lämna ut plastbärkassar sedan januari 2016.

Av Helena Sjögren

Läs också: Här kan du få pant för din använda plastpåse!


(268)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…