Annons
Annons


Nu kommer Ewas dokumentär om livet efter våldtäkten


Ewa Cederstam berättade i Allas i våras om våldtäkten för 25 år sedan. Nu visas hennes dokumentär på tv. Foto: Stefan Nilsson

– Det har gått 25 år och det är så lite jag kommer ihåg. Jag minns inte polisförhöret och jag minns inte heller rättegången. Och jag har aldrig pratat med mina föräldrar om våldtäkten. Men den finns alltid där ändå.

Annons

Ewa Cederstams ”Våga minnas” är en dokumentär om att sätta ord på det som varit nedtystat och möta det man helst velat glömma. En film om att gå vidare.

Förlorade tron på sig själv
Ewa var 18 år gammal då hon blev utsatt för våldtäkt. Hon hade tagit studenten och just flyttat hemifrån till sin första egna lägenhet där hon blir våldtagen av en främmande man. Mannen lyckades tysta hennes försök att slå sig fri. I den sekunden förlorade hon mycket mer än rätten till sin kropp och sin egen vilja. Hon förlorade tron på sig själv.

Gilla Allas.se på Facebook

Rekonstruktion med polis
I Våga minnas rekonstruerar bland annat Ewa sin historia tillsammans med en polis.

– Och då, om inte förr, inser jag vilken skuld jag lagt på mig själv. Att jag tänker att jag borde kunnat göra något för att förhindra våldtäkten. Att jag var en ofullständig människa som inte lyckades fly, ta mig därifrån.

Berättade i Allas
Redan i våras kunde Allas berätta Ewa historia. Det skedde i ett fint reportage av Marianne Lesslie och Stefan Nilsson, där Ewa berättade om sina känslor efter våldtäkten, men också om de minnen som själva filmarbetet framkallade. Klicka här och du kan läsa hela reportaget.

– Jag vill berätta om hur det är att leva vidare efter våldtäkten. Hur blir man en fri människa när man blivit fråntagen sin självkänsla? Och jag ville veta vad min familj och mina vänner minns av våldtäkten. Hur de drabbats av min historia, vad de burit av mitt öde.

Sopar övergreppen under mattan
”Våga minnas” är inte bara en film som handlar om huruvida man kan bli fri eller inte. Den visar också hur ett övergrepp påverkar alla runtomkring. Hur våra liv påverkar varandra. Allt går runt, och de som skyddar är också offer, för evigt påverkade och indragna i en händelse som de får bära. För kanske känner vi någon som blivit utsatt för övergrepp. Ofta sopar vi det under mattan. Vi vill hjälpa, men förmår inte. Eller vet inte hur.

Eva Cederstam är fotograf och dokumentärfilmare. Utbildad filmfotograf vid DI 1996-1999 och har en Master i filmregi, Filmhögskolan i Göteborg 2006-2008. Hon har arbetat som fotograf på en mängd dokumentär- och spelfilmer. Ewa Cederstam har tidigare bland annat gjort filmerna Kvinnans plats och Fast eller Flytande.

Våga minnas: Torsdag 11 oktober,  kl 20.00: SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…