Annons


Nu röstar Europaparlamentet om tidsomställningen – kan komma att slopas!

Idag röstar Europaparlamentet om sommartidens framtid, och ett beslut väntas vid lunchtid. Om parlamentet röstar för förslaget kommer det sedan att utredas av EU-kommissionen.


Till följd av medborgarinitiativ i ett antal EU-länder, bland annat Finland, kommer ett beslut om sommartidens framtid fattas i EU under torsdagen. Men exakt vad de kommer att komma fram till är oklart då medlemsstater vill olika.

Annons

Finland vill slopa sommartiden helt och övergå till normaltid (vintertid) permanent. Samtidigt vill den svenska regeringen och infrastrukturminister Thomas Eneroth övergå till sommartid året om.

Varför sommartid? Varför vintertid?

Europaparlamentet röstar idag angående sommartidens framtid efter rapporter om negativa hälsoeffekter. Bild: IBL Bildbyrå

Anledningen till att man vill övergå till en permanent tid är de dokumenterade hälsorisker som följer tidsomställningen. En studie från 2016 visade att risken för stroke var 8% högre under de två dagarna som följer efter tidsomställningen, men för cancerpatienter blev den risken 25% högre och för människor över 65 år ökade riskerna med 20%, rapporterar CNN.

– Det är svåra omställningar för många människor, människor dör och det kostar företag väldigt mycket pengar, det blir en stor knepighet till ingen nytta, säger Europaparlamentarikern Fredrick Federley till Sveriges Radio.

ställa om klockan framåt eller bakåt?

Känner du någon som blir snurrig av att alltid ställa om klockan? Eller mår du dåligt av det? Du är inte ensam. Bild: IBL Bildbyrå

Utöver de direkta hälsoeffekterna blir också trafiken och arbetsplatsen mer riskfylld när folk med sömnbrist ger sig ut på vägarna.

Om förslaget röstas igenom i parlamentet kommer det sedan utredas av EU-kommissionen.

Läs också: Svensk minister öppnar för att slopa tidsomställningen


(213)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…