Annons
Annons


Nu spökar det!

Nu spökar det på Hallwylska museet! Fokus i den nya utställningen Hallwylska museet ligger på det ockulta sekelskiftet 1900. Hos allmogen framkallade de kalla kårar längs ryggen, i de finare salongerna försökte man locka fram dem. Utställningen SKRÄCK & SKROCK – det ockulta sekelskiftet 1900 är framtagen i samarbete med: Oskar Hejll som är berättare, författare och intendent för det ockulta Dr Cagliostros kuriosakabinett, Anna Höglund, lektor i litteraturvetenskap, Mattias Fyhr, docent i litteraturvetenskap, samt Johan Egerkrans, illustratör och författare av ”Nordiska väsen”. Vetgiriga i yngre ålder, som inte skyggar för att träffa vampyrer och andra lite läskiga figurer, kan följa dedramatiserade visningar under titeln Huset Hellwyls gåta. En gotisk spökhistoria från andra sidan. Var: Hallwylska museet i Stockholm. När: 24 oktober 2014 – 1 mars 2015.


Fru Bechesanguin.

Fru Brèchesanguin är en av karaktärerna i dramavisningen ”Huset Hellwyls gåta. – En gotisk spökhistoria från den andra sidan som ges i anslutning till utställningen ”Skräck och Skrock – Det ockulta sekelskiftet 1900”. Foto: Erik Lernestål

Väsenviskaren Baron Hellwyl.

Väsenviskaren Baron Hellwyl är en av karaktärerna i dramavisningen ”Huset Hellwyls gåta.

Hallwylska museet fokuserar i sin nya utställning på det ockulta sekelskiftet 1900. Precis som nu var intresset då stort för övernaturliga väsen; vampyrer, häxor och andar. Hos allmogen framkallade de kalla kårar längs ryggen, i de finare salongerna försökte man locka fram dem.

Annons

Samtidigt som makarna von Hallwyl är inne i slutfasen av palatsbygget på Hamngatan i Stockholm år 1897 skapar Bram Stoker vampyrfeber över västvärlden genom sin bok Dracula. Författare och konstnärer utforskar det övernaturliga och vetenskapsmännen tar hjälp av nya, tekniska uppfinningar för att undersöka fenomen som telepati och astralresor. Sir Arthur Conan Doyle, makarna Curie och Sigmund Freud var några berömdheter om utforskade det okända. Industrialiseringens tidevarv blev också spökenas guldålder!

Gilla Allas.se på Facebook

Utställningen ”SKRÄCK & SKROCK – det ockulta sekelskiftet 1900” är framtagen i samarbete med: Oskar Hejll som är berättare, författare och intendent för det ockulta Dr Cagliostros kuriosakabinett, Anna Höglund, lektor i litteraturvetenskap, Mattias Fyhr, docent i litteraturvetenskap, samt Johan Egerkrans, illustratör och författare av ”Nordiska väsen”.

Vetgiriga i yngre ålder, som inte skyggar för att träffa vampyrer och andra lite läskiga figurer, kan följa dedramatiserade visningar under titeln Huset Hellwyls gåta. En gotisk spökhistoria från andra sidan.

Var: Hallwylska museet i Stockholm.

När: 24 oktober 2014 – 1 mars 2015.


(0)
(0)


Annons

  • Lotta

    Tack för tipset! Låter hur kul som helst, hoppas att barnen också tycker det 😉


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…