Annons
Annons


Ny forskning: Blodprov kan hjälpa dig gå ner i vikt

Forskare har hittat en ny enkel metod för att hjälpa människor att välja rätt diet. Allt som krävs är ett helt vanligt blodprov. "Jag tror att det här är det första allvarliga steget mot att vi gör kostråden mer personliga", säger forskaren Mads Fiil Hjorth till SVT.


Undersökningen är ett samarbete mellan flera universitet runtom i världen och har nyligen publicerats i tidskriften”American Journal of Clinical Nutrition”.

I framtiden kanske ett blodprov kan hjälpa dig gå ner i vikt. Bild: IBL

Försökspersonerna fick äta olika sunda kosttyper som sedan studerades och utvärderades. Totalt genomfördes sex större undersökningar.

Annons

Resultatet var tydligt. Genom att titta på personernas blodsockernivåer kunde forskarna rekommendera vilken diet som skulle leda till störst viktnedgång.

– Tidigare har man trott att alla ska äta samma slags kost. Men vi har funnit att man kan säga vilka som bör skära ned på fettet och vilka som bör undvika kolhydrater, säger Mads Fiil Hjoth, forskare på Köpenhamns universitet, till SVT.

Mer personlig kostrådgivning

De som har en normal reglering av socker fick rådet att skära ned på fettet, men inte vara rädd för att äta kolhydrater. De som i stället hade höga nivåer av blodsocker, rekommenderades mindre kolhydrater, men mer fett och fibrer.

– För många människor kan rätt agerande utifrån dessa blodprover leda till en viktminskning som är 6-7 gånger större än om de äter fel kost, säger Anders Astrup, institutionsledare på Institutet för idrott och kost vid Köpenhamns universitet, till SVT.

Bild: IBL

Den här gången studerades blodprov, men forskarna tror att det går att få fram ännu mer information genom att studera avföring och genetik.

– Jag tror att det här är det första allvarliga steget mot att vi gör kostråden mer personliga, säger Mads Fiil Hjorth till SVT.

Av Helena Sjögren

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!


(38)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…