Annons
Annons


Forskning: Dina fisar är nyttiga för omgivningen!

Nu har du den perfekta ursäkten om du råkar släppa dig offentligt. Ny forskning visar nämligen att ämnen i din fis kan förebygga allvarliga sjukdomar.


Kvinna håller för näsan.

Håll inte för näsan – fisar är nyttiga!

En brittisk studie vid Exeter University har visat ett häpnadsväckande resultat: Dina fisar kan hjälpa dig och din omgivning att förebygga svåra sjukdomar som cancer, hjärtsjukdom, stroke, diabetes, artrit och demens.

Annons

fisHur är detta möjligt? Jo, fisar innehåller den illaluktande gasen svavelväte, som produceras av bakterier i tarmen. I väldigt stora mängder är svavelväte giftigt, men i små doser kan gasen i stället skydda våra celler från dödliga sjukdomar.

Gilla Allas.se på Facebook

– Även om svavelväte är känt som en stickande och illaluktande gas i ruttna ägg och fisar, så produceras ämnet naturligt i kroppen och kan i själva verket vara en hälsohjälte med betydande konsekvenser för framtida behandlingar av en mängd olika sjukdomar, säger Mark Wood, en av forskarna bakom studien.

Nyttig medicin

Därför har forskarteamet nu börjat ta fram ett läkemedel som ska hjälpa kroppen att producera rätt mängd fisämne, för att naturligt förebygga diverse sjukdomar.

– Vi har utformat ett preparat som innehåller de här nyttiga egenskaperna som ska ge rätt mängd svavelväte till skadade celler, säger Matt Whiteman, även han forskare vid Exeter University.

Av Margaretha Malmgren
Källa: The Mirror m.fl.

Läs också: 12 tabun: Detta bör du aldrig göra framför din partner!

LÄS OCKSÅ


(935)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…