Annons
Annons


Ny forskning: Föräldrar lever längre

Att bli förälder kan ge dig några extra år – särskilt om du är man. Det visar ny svensk forskning.


Det är forskare på Karolinska institutet och Stockholms universitet som har grävt djupare i föräldrars ökade livslängd. Det har sedan tidigare studier varit känt att dödligheten är lägre bland personer som har barn – men exakt var de extra åren kommer in har man inte vetat.

Annons

Ny forskning visar att föräldrar i genomsnitt lever lite längre än människor utan barn. Foto: IBL Bildbyrå

Den nya studien omfattar 704 400 män och 725 200 kvinnor, födda i Sverige mellan 1911 och 1925. När deltagarna var 60 år var den förväntade livslängden hela två år längre för pappor och 1,5 år längre för mammor, jämfört med män och kvinnor utan barn. Skillnaden i dödlighet ökade med stigande ålder, och var alltså lite högre för pappor än för mammor.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: 10 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

Vänder sig till de vuxna barnen

Barnens kön gjorde ingen skillnad, liksom om föräldrarna var gifta eller ej – även om skillnaderna var lite med framträdande hos föräldrar som var ogifta.

Forskarna tror att en förklaring är att personer utan en partner lutar sig mer på sina vuxna barn för sällskap och stöd. Socioekonomiska faktorer kan också påverka slutresultatet.

Resultaten tog även hänsyn till utbildning. Forskarna fick underlag från olika nationella register, bland annat dödsorsaksregistret.

Läs också: Ny studie: Att passa barnbarn kan förlänga livslängden

Text: Mikaela Alex

Källa: Dagens Medicin

 

LÄS OCKSÅ


(16)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…