Annons
Annons


Ny forskning hjälper rörelsehindrade att gå

Tanken att människor med förlamning kan komma att röra sina förlamade kroppsdelar kan verka utopiskt, men forskning har visat att det är möjligt.


Ny teknik kan hjälpa förlamade att kunna gå igen.

Forskning om hjärnans signaler ger nya möjligheter för behandling av fysiska funktionshinder. Ett team av forskare från Brasilien, Schweiz, Tyskland och USA håller på med ett projekt som går ut på att visa världen hur långt tekniken som återställer rörligheten har kommit.

Annons

Elektriska impulser
Forskarna, som bor i närheten av Duke University i USA, jobbar med avancerad sensorteknik och elektriska impulser. Forskarlaget har som mål att på öppningsdagen i VM år 2014 i Brasilien visa upp en förlamad ung man med helkroppsprotes som gör det möjligt för honom att röra sig.

Hjärnkraft
Forskarnas mål är att nå dithän att patienterna, med hjälp av tankens kraft och via en protes ska kunna gå och navigera även i ojämn terräng och undvika faror som värme eller hala ytor. Den nya sensortekniken kan göra det möjligt för en patient som är förlamad från nacken och neråt att gå igen.

– Det idealiska långsiktiga målet är att skapa en protes som kan sända hela sensorinformationen – kontakt, position och temperatur – till hjärnan som kan svara, till exempel genom att dricka en kopp kaffe, säger Kip Ludvig, som är en av forskarna bakom projektet.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…