Annons


Ny forskning: Hundägare är friskare

Hundägande är lika med hälsa. Ja, åtminstone enligt en ny studie från Uppsala Universitet. "Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll", säger veterinären och docenten Tove Fall.


Forskaren Tove Fall har forskat på hälsoeffekten av hundägande. Här med hunden Vega. Bild: Nils Fall

Hunden sägs vara människans bästa vän. Det utlåtandet bygger dock mer på känsla än vetenskap. Men enligt en ny studie finns det i alla fall belägg för att hundar har en positiv inverkan på hälsan.

Slutsatserna bygger på ett digert material. I studien har forskarna studerat sambandet mellan hundägande och hjärt-kärlhälsa hos över 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40-80 år med en uppföljningsperiod över tolv år.

Annons

Målet har varit att undersöka om hundägares risk för hjärt-kärlsjukdom och död skiljer sig från personer utan hund.

Och det sambandet har man alltså hittat.

Människan och bästa vännen på hälsosam promenad. Bild: IBL

Speciell effekt för singel-hushåll

Studien visar att hundägare hade lägre risk att dö och att den hälsosamma effekten var speciell för ensamhushåll med lägre risk för hjärtinfarkt och stroke.

Det är anmärkningsvärt, menar Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

– Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk, säger Tove Fall.

Olika ras gav olika effekt

Studien visar också att effekterna skiljer sig åt från ras till ras. Vissa hundar visade sig alltså mer ”hälsosamma” än andra för husse och matte.

Speciellt ägare till olika jaktraser utmärkte sig som friskare.

Även om sambandet är tydligt så säger det inte att hundägande kan skydda mot hjärtsjukdomar och död.

– De associationer vi ser kan bero att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande positivt. Det kan också vara så att de personer som väljer att skaffa hund redan från början har lägre risk för hjärtkärlsjukdom exempelvis genom en aktiv livsstil, säger Tove Fall.

För att få underlag till studien använde forskarna sig av information från sju olika nationella register, inklusive Jordbruksverkets hundägarregister samt Svenska Kennelklubbens register för att studera kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa.

Läs rapporten här

Läs också: 7 fantastiska hälsofördelar med att ha en hund


(26)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…